Biológiai megoldás a szemétre: Hernyókkal zabáltatnák fel a műanyag hulladékot

A műanyag hulladékkal az a legnagyobb baj, hogy csak rettentően lassan bomlik le a természetben. Ezért is fontos, hogy valami megoldást találjunk arra, hogy egyrészt kevesebb szemetet dobjunk ki, másrészt felgyorsítsuk a lebomlást. Ez utóbbiban úgy néz ki, a hernyók lesznek a segítségünkre.

A műanyagevő baktériumok után jönnek a műanyagevő hernyók. A Cambridge-i Egyetem kutatói jöttek rá, milyen hasznos a nagy viaszmoly lárvája. A méhkaptárakban élősködő,  viasszal táplálkozó lárva ugyanis meg tudja enni a műanyagot is, mivel a két anyag szerkezete kicsit hasonló. Néhány óra alatt lyukakat vág olyan műanyag szemetekbe, melyek többszáz évig szennyeznék a környezetet lebomlás nélkül. A módszer maga még nincs kész, de annyira ígéretes, hogy  Paolo Bombelli és Federica Bertocchini kutatók már le is védették a felfedezésüket.

S hogy mennyire fontos ez a felfedezés, azt nem lehet eléggé hangsúlyozni

Bármilyen hihetetlen is, de ha például csak úgy eldobsz egy műanyagpalackot, még az is előfordulhat, hogy az valamikor később még a te gyomrodban fog kikötni. Ez is bizonyítja, hogy a Föld élőlényei egymástól függenek, és valamilyen szinten mindenki összefüggésben áll mindenkivel. A természet nem más, mint egy nagyon összetett körforgás. Az ENSZ Környezetvédelmi Szervezete készített videót, ami azt szemlélteti, hogy hová kerül az a sok szemét, amit az emberek felelőtlenül az utcán dobnak el.

Forrás: Index