SOS: Mentsük meg a dánokat!!!

 Még csak tavasz van, de a dánok szerint nem lehet elég korán elkezdeni a forró nyárra való felkészülést. Dánia a spanyol lakosság sürgős segítségére szorul a dán lakosság megmentése érdekében.

Dánia állama a közelmúltban indított el egy ironikus videókampányt annak érdekében, hogy minél kevesebb áldozata legyen a bőrráknak. A reklámfilmet azonban spanyolul tették közzé, és kizárólag a spanyol lakosság segítségét kérik a filmben. Hogy mi köze van a spanyoloknak a dánok egészségéhez?

 A válasz nagyon egyszerű: a dánok előszeretettel járnak Spanyolországba nyaralni, és mivel olyan jól érzik magukat a tengerparton vagy a spanyol városok nézése közben, sokszor bizony elfelejtkeznek még arról is, hogy megfelelően védekezzenek a káros napsugárzás ellen.

A baj sokkal komolyabb, mint gondolnánk

Dániában átlagosan naponta egy halálos áldozatot követel a bőrrák. A filmben arról is szó esik, hogy nem csak a hasunkat süttetve, hanem a szabadtéri rendezvényeken vagy városnézés közben is leéghetünk, épp ezért a dán lakosság nevében kérik szépen a spanyolokat, hogy ha meglátják, hogy egy dán embertársuk nem megfelelően vagy egyáltalán nem védekezik a nap ellen, legyenek szívesek felhívni rá a figyelmét, hogy vegyen fel szalmakalapot, menjen át egy árnyékosabb helyre és mindenképpen kenje be magát naptejjel.

 A dán rákliga (Danish Cancer Society) nem csak Spanyolországban indította el a rákvörösre égett dán polgárokat bemutató kampányát, hanem Thaiföldön, Olaszországban, Franciaországban és Görögországban is. A kampányfilmek között csupán a bemutatott ételekben van különbség: amíg Spanyolországban egy tál megégett tenger gyümölcseit láthatjuk, addig a többi országban megégett tavaszi tekercset, pizzát, croissant-t és saslikot mutatnak joghurtos uborkasalátával (tzatzikival).

A statisztika szerint Dániában 100 ezer lakosra 19,2 melanomával járó bőrbetegség jut, míg Spanyolországban csupán 6,9 a hivatalosan is számon tartott megbetegedések száma. A filmet mindenkinek ajánljuk, hátha ezúttal az irónia igenis hatásos fegyvernek bizonyul majd, és végre sikerül meggyőzni a szkeptikusokat is arról, hogy milyen fontos a naptej használata.

Hát igen, már csak a napsütés hiányzik hozzá!
Forrás: Verne