Mutatjuk Auroville-t, egy utopisztikus ökofalut a 60-as évekből

Sokan csak egy újabb hippis hóbortnak tartották, de aztán mégis megvalósult, sőt, még ma is virágzik az 1968-ban alapított Auroville, egy kollektív ökofalu. A kis település India déli csücskében található, a valaha franciák által megszállt Pondicherry kolónia közelében, Tamil Nadu tartományban.

A falut egy török-egyiptomi származású, de Párizsban született hölgy, Mirra Alfassa álmodta meg, akit mindenki csak “Anyá”-nak szólított a faluban, többek között egy bengáli mester, Sri Aurobindo is részt vett a falu megalapításában.

Mirra Alfassa, Auroville szülőanyja, akit mindenki “Anyá”-nak szólított

Napjainkban mintegy 2000 lakos él a régimódi, pálmalevelekkel fedett kunyhókban. De a látszat csal, hiszen a falu lakói igenis haladnak a korral, miközben a falu eredeti elveit is szem előtt tartják. A falunak saját honlapja van, ahol a lakosság saját készítésű tárgyait árulják.

Bal oldal: Régebben ilyen furcsa alakú kunyhókban laktak | Jobb oldal: ez már egy mai, modernebb változat

Auroville jelképe, a hawaii hibiszkusz

Auroville lakói a kollektív munkamegosztás hívei, igyekszenek a fenntartható fejlődés elve szerint élni, és fontosnak tartják a spiritualitást, valamint a falu lakóinak nevelését, oktatását. A kezdetektől fogva több nemzet harmonikus együttélése jellemző a falucskára, de persze ez az együttélés kizárólag a szigorú szabályok betartása mellett működik.

Egy üzlet

Auroville népességének összetétele elég színes: 42% indiai, 15% francia, 10% német, 5% olasz, 4% holland, 3% amerikai, 3% orosz, 2% spanyol, svájci, brit, koreai, izraeli, 1% belga, svéd, kanadai, ausztrál, ukrán, 4% egyéb nemzetiség.

Forrás: 3nz