Mutatunk 4 testvért, akik mindannyian a százévesek klubjába tartoztak

“Senki sem mondta Önnek, hogy szokjon le a dohányzásról?” – kérdezi a New York-i orvos, Dr. Nir Barzilai a 100 évet is betöltött Helen Kahntól. “Dehogynem! Csak hát azok az orvosok már mind meghaltak” – válaszolja a hölgy.

Ennek már 6 éve, Helen – akit mindenki csak Happy-nek becézett – ugyanis 2011-ben, majdnem 110 évesen (7 hét hiányzott volna a 110. születésnapjához) meghalt – annak ellenére, hogy saját bevallása szerint mintegy 95 éven keresztül dohányzott.

Helennek 3 testvére volt, és mindannyian megélték a 100. életévüket. A húga, Lee 101 évesen halt meg, legkisebb testvérük, Peter 103 évet, míg másik öccsük, Irving 109 évet élt meg. Irving egyébként majdnem élete végéig bejárt dolgozni, a New York-i tőzsde híres brókere volt, munkamániásként élte le hosszú életét.

“A Kahn-testvérek esete jól mutatja, hogy az emberi faj tagjai igenis képesek akár több mint 100 évig élni. Mind a négyen tökéletes egészségnek örvendtek egészen életük végéig. Ugyanakkor példájuk azt is mutatja, hogy a génjeinktől is függ, hány évig élünk majd” – számol be a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetemen végzett kísérlet vezetője, az izraeli származású Dr. Nir Barzilai, aki –  mint elmondta – sajnos nem rendelkezik a hosszú életet biztosító génekkel.

Nir Barzilai olyan emberek génállományát hasonlította össze, akik mind elfújhatták volna azt a 100-nál is több gyertyát, ami a születésnapi tortájukon volt, ha bírták volna szusszal – sokan közülük bírták is! A kísérletben részt vevő emberek többsége már sajnos meghalt, de fennmaradt a génállományuk, amit már lassan 20 éve gyűjt Dr. Nir Barzilai annak reményében, hogy sikerül megtalálnia a hosszú élet titkát.

“A százévesek klubjába tartozó férfiak 60%-a, valamint a nők 30%-a élete nagy részében dohányzott. Kb. 50%-uk túlsúlyos volt, és csupán kevesebb mint 50%-uk sportolt valamilyen szinten. Nem éltek egészséges életet. Egyszerűen jó génjeik voltak, amelyek megóvták őket. Mi pont ezeket a géneket kutatjuk” – foglalja össze Dr. Barzilai a kutatások eredményeit. “Az is fontos tényező még, hogy az esetek többségében a kísérlet résztvevői közül szinte mindannyiuk szervezetében rendkívül magas szintű volt a jó koleszterin szintje.”

Meglepő módon az emberek többségénél a növekedési hormon sokkal elégtelenebbül működött, mint az emberek többségénél. A nők esetében ez sokkal gyakrabban volt megfigyelhető, mint a férfiaknál.

“A növekedést szabályozó hormon alacsony szintje biztosította a 100 évet meghaladó életkort a kísérlet résztvevői számára.”

Dr. Barzilai egy aranyos viccet is megosztott egy madridi kongresszuson:

Egy 100 éves férfi bemegy a biztosítóhoz, mert életbiztosítást szeretne kötni. Sajnos azonban az ügynöknek ki kell őt ábrándítania: “Mi nem kötünk biztosítást 100 éves kor felett.” Az idős úr azonban nem hagyja magát: “Hogy hogy nem? Édesanyám mondta, hogy jöjjek el Önhöz, és kössek életbiztosítást.” Az ügynök végül bocsánatot kér, és megígéri, hogy jövő hét keddre meg is írja a szerződést, az idős úrnak csak be kell majd mennie aláírni a papírokat. “Jaj, a kedd az nem jó, aznap lesz a nagyapám esküvője!” – válaszol az öregúr. “Az Ön nagyapja még él?” – kérdi a biztosító. “Igen, de nem is a nagyapám akar megesküdni, csak hát a szülei mindenképpen ragaszkodnak a házassághoz, ezért kell neki megházasodnia.”

Forrás: Elpais