Ismerd meg a második világháború leghírhedtebb kémnőjét!

Fehér Egérnek becézték, mert olyan ügyesen tudott kibújni ellenségei hálójából, és még Hitler sem tudta elkapni. Nancy Wake idén lenne 105 éves.

Az új-zélandi születésű Nancy  Ausztráliában nőtt fel, majd Európába költözött. Újságíróként kezdett dolgozni, a szeme előtt zajlottak a második világháború előzményei, Hitler hatalomra jutása.

Forrás: Wikipédia

Látta, ahogy náci tisztek nőket és zsidókat bántalmaztak, és úgy érezte, muszáj tennie ez ellen valamit. 1939-ben Nancy még férjhez ment  Henri Edmond Fiocca francia gyároshoz, de aztán belevetette magát a kémkedésbe. A francia ellenállás tagjaként az angolok és a franciák között vitte a fontos híreket, miközben Hitler és az emberei állandóan figyelték, üldözték, lehallgatták, és több esetben majdnem el is kapták.

Nancy egy alkalommal Londonba menekült előlük, ott pedig belépett a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységébe. Nancyt még tökéletesebb kémnek képezték ki: megtanították puszta kézzel ölni, amit az asszony rendszeresen gyakorolt is náci tiszteken. Kérlelhetetlen volt, kitartó, ha kellett, 500 kilométert biciklizett, ölt, harcolt, ejtőernyővel ugrott, sokan olyan erősnek és tehetségesnek tartották, mint egy férfit.

Nancy olyan jól végezte a munkáját, hogy Hitler 1943-ban  5 millió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Mégsem tudták elkapni, de ez nem jelenti azt, hogy Nancy életében nem következett be az egyik legnagyobb csapás: férjét ugyanis elkapták és megkínozták. Mikor ennek ellenére sem árulta el feleségét, megölték. Nancy vigasztalhatatlan volt.

Az asszony a világháború után sem pihent tétlenül. Még egyszer férjhez ment, dolgozott a brit hírszerzésnek, Fehér Egér címmel megírta önéletrajzi regényét, majd 99 évesen, 2011-ben hunyt el. Nagyon sokszor kitüntették, megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Szabadság-érdemrendet és az ausztrál Companion of the Order of Australia nevű állami kitüntetést is.

Forrás: Nlcafé