Madonna zenéjével gyógyult meg egy férfi

Federico Bitti a Repubblica olasz napilap újságírója volt egészen addig, míg meg nem betegedett. Diagnózisa: fokális disztónia (egy bizonyos testrészen jelentkező, idegrendszeri eredetű mozgászavar). Most azonban úgy tűnik, hogy Madonna zenéjének segítségével mégis van reménye a gyógyulásra.

2007-ben éppen egy interjút készített, mikor a nyakizmai oldalra fordították a fejét, Federico képtelen volt tovább folytatni az interjút, és egyből orvoshoz fordult. Akkoriban három gyógymód létezett erre a ritka betegségre, aminek a mai napig nem sikerült kideríteni a valódi okát: Federicónak botoxot ajánlottak az idegek megbénítására, valamint a gyógyszeres kezelés is szóba került, aminek segítségével az idegrendszeren belüli ingeráramlás lelassult volna. A harmadik lehetőség egy sebészeti beavatkozás lett volna, amiről Federico Bitti inkább lemondott, mert az agyműtétet túlságosan drasztikus beavatkozásnak tartotta.

A betegség megjelenése után mindössze három hónappal Federico már nem tudott se dolgozni menni, sem önmagát ellátni, az izmait annyira nem tudta kordában tartani, hogy még egy pohár vizet sem tudott már meginni az ápolója segítsége nélkül. Mivel sem a gyógyszeres kezelés, sem a botoxinjekciók nem hozták meg a kívánt hatást, Federico Bitti Kanadába utazott, ahol egy másik, Olaszországban ismeretlen gyógykezelésben látta minden reményét. A torontói Globe and Mail újság számol be Federico csodálatos gyógyulásáról.

A Torontói Egyetem professzora, Joaquin Farias kezelte Federicót, aki hetente 6-szor egy 90 perces kezelésben részesült. Közben Federico lassan, de biztosan haladt a gyógyulás útján, míg nem egy nap a hotelbe hazafelé menet, Federico iPod-ja Madonna jól ismert számát, a Vogue-ot kezdte el játszani.

“Újra eszembe jutottak a régi szép idők, amikor még szabadon tudtam táncolni, hülyéskedni. És akkor hirtelen észrevettem, hogy a testem a zene ritmusára ugyanolyan szabadon mozgott, ugyanúgy sétáltam, mint annak idején, mikor még egészséges voltam.”

Attól a naptól kezdve Federico orvosának rendelője leginkább egy diszkóra hasonlított. Federico állapota sokkal nagyobb mértékben javult, mint bármikor előtte. A zene visszaadta neki azt az érést, hogy ő maga irányítja a testét, és az izmai azt cselekszik, amit ő akar.

Még ha nem is gyógyult meg teljesen, de Federico most már egyértelműen tudja, hogy jó úton halad a gyógyulás felé. Történetével azon sorstársainak szeretne reményt adni, akik ugyanúgy, mint ő, mást sem hallanak az orvosoktól, mint hogy “nem tehetünk semmit.” Pedig de. Ezt Federico esete is igazolja.

De mi is az a disztónia?

A disztónia egy neurológiai rendellenesség: kóros izom-összehúzódások által kiváltott kóros testtartással, végtagtartással és akaratlan moz­gással járó állapotokat értünk alatta. A disztónia egy ritka be­tegségcsoport, aminek a megjelenése nagyon változatos lehet. Az írásnál megjelenő akaratlan ujjtartás ugyanúgy disztónia-betegség, mint a kóros ferde fejtartást eredményező disztóniaformák.

Forrás:Wikipédia

Forrás: 3nz