Lengyel Sándor: Mi a rossz és mi a jó?

Mi vagyunk rosszak a világ miatt, vagy a világ rossz miattunk? Ez eldöntendő kérdés. Nem azért az, mert onnantól kezdve, hogy eldöntöttük, a világ olyan lesz. Hanem azért eldöntendő kérdés, mert ettől a választól függ, hogy milyen képességeket tudunk majd megszerezni ahhoz, hogy boldogan éljünk.

Felhívom a figyelmet, hogy nem arról beszélek, hogy ha ezt eldöntöttük, akkor már boldogok leszünk. Nem is arról beszélek, hogy ha azt gondoljuk, hogy a világ jobb, és mindenkit szeretünk, akkor belénk fog költözni a szeretet, és körülöttünk majd minden kivirágzik.

Lehet persze, hogy úgy fogjátok látni hetekig, hónapokig, sőt akár évekig, hogy minden virágzik körülöttetek, miközben ti magatok rohasztjátok el. A passzivitással, hogy nem látjátok meg, mire van szüksége a környezetnek ahhoz, hogy ellásson titeket boldogsággal, vagyis az ahhoz szükséges energiával és információval.

Tehát arról beszélek, hogy ha eldöntöttük, hogy miattunk rossz a világ vagy a világtól rossz a mi életünk, akkor valójában az dőlt el, hogy milyen technológiát tanuljunk meg, hogy jobban érezzünk, lássunk, és együttműködjünk a környezettel. Ezzel egyúttal az eredeti kérdés – mind a két irányból – megsemmisül. Miért lesz így? Mert ezzel mi és a világ eggyé válunk. Jó vagy rossz, olyan amilyen. De ezzel eltűnik maga a jó és a rossz is.

Ez a reményteli, az egyetlen út, hogy boldogságot tudjunk teremteni magunknak, és a körülöttünk élőknek is. Az összes többi elképzelés átverés és önbecsapás. (Előadásrészlet)

Lengyel Sándor – Az Expert-Operátor Komplex Rendszerek (EOS Módszer) egyik elsőszámú szakembere és kiemelt tanára. Fő szakterülete a kibernetika emberi oldala, az emberek életének kiegyensúlyozásával, jövőjével, továbbfejlődésével és a komplex modellezés oktatásával foglalkozik. Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, ahonnan időnként ellátogat Budapestre is. Iskolája folyamatos fejlesztések színtere. Fontos feladatnak tartja, hogy az emberi civilizáció ne csak a technikát fejlessze tovább, hanem önmagát is.

Jelentkezz a tréningre >>>

(x)