Ebben az étteremben annyiba kerül az ebéd, amennyit éppen megengedhetsz magadnak

Philadelphiában minden harmadik család a létminimumon él, nem engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak, sőt, sokuknak sajnos nem minden nap kerül meleg étel az asztalára. Nemrég azonban nyílt egy étterem, ahová mégis mindenki betérhet, mert kizárólag a vendégekre van bízva, hogy mennyit fizetnek egy-egy ételért.

Az USA-ban összesen 50 ilyen étterem működik, mint amilyen az EAT Cafe is. Az étterem neve egy moziakszó, azt jelenti, hogy “Everyone at the Table” (Mindenki az asztalnál), de Philadelphiában ez az első.

Az étterem tulajdonosának az az életfilozófiája, hogy a szegényeket is megilletik a minőségi élelmiszerek. Épp ezért vezette be azt az alapelvet, hogy mindenki betérhet az étterembe, és ha éppen nem tudja kifizetni az elfogyasztott ételt, akkor ingyen is megvacsorázhat. A háromfogásos menü ára 15 dollár, de lehet érte többet is fizetni vagy esetleg kevesebbet is, esetleg semmit sem.

Emellett ételadományokat is elfogadnak az étteremben, sokszor kizárólag azokból az alapanyagokból dolgoznak, amiket éppen aznap adományoztak nekik. Az ételek mintegy 15%-át teszik ki az adományok, tehát az étterem alacsony költségvetésének (ami mindössze heti 750 dollár, nagyjából 200 ezer forint) ma már szerves részét képezik az ingyen kapott élelmiszerek, amiket mások esetleg csak kidobnának.

Az étterem egyik alkalmazottja szerint “nem szabad, hogy azok, akik betérnek hozzánk, kínosan érezzék magukat. Remélem, hogy erőt vesznek magukon, és be mernek majd jönni hozzánk.”

Forrás: Huffingtonpost