Itt van a közelben a világ legélhetőbb városa

Évről évre közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Budapest évek óta a középmezőnyben szerepel, azonban a szomszédos Ausztria fővárosa már sorozatban nyolcadik éve végez az élen.

Bécs letaszíthatatlannak tűnik a Mercer kutatóintézet listájának éléről, miután az osztrák főváros sorozatban nyolcadszor lett a világ legélhetőbb városa.

Az oldal kiemeli, hogy 850 parkjával és zöld területével, 100 ezer utcai fájával Bécs messze megelőzi az összes többi európai várost.

A schönbrunni kastély Bécsben

Az élmezőnyben jellemzően európai városok szerepelnek, Bécs mellett Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt, Genf, Koppenhága és Bázel is a legjobbak között szerepel.

Mi a helyzet Budapesttel?

Magyarország fővárosa a 78. helyen végzett. Ezzel Budapest éppen lecsúszik a mezőny első harmadáról. A régióban a legjobban Prága szerepelt, a cseh város a 69., de Budapest előtt áll Ljubljana is. A szlovén főváros a 76. lett.

Az első tízbe csak két Európán kívüli város került be, az új-zélandi Auckland (3.) és a kanadai Vancouver (5.) van ott az élmezőnyben.

A legélhetőbb város az USA-ban San Francisco, a kaliforniai város a 29. helyen végzett. A nyugati város után Boston (35.), Honolulu (36.), New York (44.) és Seattle (45.) következik.

Ilyen az advent Bécsben

Ázsiából a legjobban Szingapúr (25.), míg Dél-Amerikából Montevideo (79.) teljesített.

A lista összesen 231 várost rangsorolt, az utolsó helyen Port au Prince, Haiti fővárosa végzett, ahol már az is komoly problémát jelent, hogy jó minőségű ivóvízhez jusson az ember.

Forrás: origo.hu