Eltörlik a tantárgyakat a finn iskolákban

Miközben Magyarországon megszavazták, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek ne kaphassanak könnyítést az iskolában – ezzel tehetséges gyerekek tízezreinek gátolva a sikeres továbbtanulását -, aközben a finnek csendben teszik a dolgukat, és egy jobb iskolarendszer érdekében hoznak lépéseket. Ők az tervezik, hogy a tantárgyak helyét a gyermekek készségeinek fejlesztése és a gyakorlati életre való felkészítés veszi majd át.

Nem véletlenül érnek el több, mint két évtizede kiemelkedő eredményeket a finn diákok a PISA-teszteken: odafigyelnek arra, hogy helyesen, élményekkel, örömmel teli legyen az oktatás. A legújabb mérföldkövet a készségek fejlesztése jelenti majd: a finnek gyakorlati tudást szeretnének a gyerekek kezébe adni, hogy könnyebben boldoguljanak a való életben és a digitális világban is. Könyvek helyett érintőképernyős eszközökön tanulnak majd, és nem évszámokat magoltatnak velük, hanem megtörtént globális, társadalmi, gazdasági eseményeket dolgoznak fel, problémákat oldanak meg. Emellett az új tanterv része lesz a közös kutatómunka, feladatmegoldás, és a kritikai gondolkodás fejlesztése is. A finnek egyértelmű célja, hogy száraz tudás helyett gondolkodni és sikeres csapatmunkára tanítsák a fiatalokat.

A bevándorlás témájához is egyéni módon állnak hozzá: az éppen ezt a témát tanuló finn gyerekeknek az a feladatuk, hogy a körülöttük élők véleményeit megkérdezzék, leírják, interjúkat csináljanak menekültekkel, és az eredményeket vitassák meg egy ugyanilyen felmérést végző német iskola diákjaival. Nem  tilos gondolkodni, véleményt formálni, vagy időközben megváltoztatni azt.

Anneli Rautiainen, Finnország Országos Oktatási Hivatalának munkatársa szerint a tervezett tantervi változtatásokat fokozatosan vezetik majd be az iskolákban, figyelve arra, milyen reakciókat váltanak ki.

Forrás: Szeretlekmagyarország | BBC