Videó: Így él María, a gyorslábúak törzsébe tartozó indián lány, aki műanyag szandálban futotta le az 50 km-es távot

Nemrég írtunk arról, hogy a 22 María Lorena Ramírez megnyert egy ultramaraton futóversenyt Mexikóban, ami azért volt felettébb érdekes hír, mert a fiatal indián lánynak nem akármilyen felszerelése volt: hosszú szoknyában és műanyag szandálban futotta le az 50 km-es távot. Most María újabb futóversenyre készül. Talán mondanunk sem kell: műanyag szandálban…

A “gyorslábúak” (a rarámuriak) törzsébe tartozó María Lorena Ramírez Hernandez  egy újabb futóversenyre készül, amelyet a Kanári-szigeteken rendeznek meg. A futóversenyt június 10-én tartják, és María Lorena, valamint testvére, Mario lesznek majd az első rarámuriak, akik valaha is egy európai futóversenyen vesznek részt. María Lorena ugyanis nem egyedül érkezik, fiútestvére is elkíséri a 97 km-es versenyre, melynek neve “Tenerife Blutrail”.

A testvérpár Európába érkezése előtt 5 nappal a spanyol Verne napilap ott járt mexikói otthonukban, és meglátogatta az igencsak szegény körülmények között élő testvéreket. María Lorena még csak egy hónapja költözött el a szülői házból, bátyjával és annak feleségével, valamint két gyermekükkel él együtt Rejogochiban, Chihuahua tartományában. Annak idején a spanyol gyarmatosítók Tarahumara törzsnek nevezték el María Lorena törzsét, ők viszont rarámuriaknak hívják magukat.

Mindannyian futásra születtek

Az interjút spanyol nyelven adta María Lorena, ezért is van az, hogy végig lassan, szaggatottan beszél, hiszen sosem járt iskolába, és nem tanulta meg folyékonyan beszélni az ország hivatalos nyelvét. Testvére, Mario már nem fél megszólalni, ő azt is elmondja, hogy az Európában megrendezett versenytől azt remélik, hogy újabb szponzorokat találnak, akik támogatni fogják törzsük tagjait, akik mindannyian a futásra születtek.

A riporter végül megkérdezi María Lorénát, hogy mit fog viselni majd a nagy napon, az európai versenyen. María Lorena félénken jegyzi meg, hogy:

újra műanyagszandált vesz majd fel, mert az kényelmesebb.

A videóban bátyja felesége, Lucrecia és gyermekei is láthatóak, mindannyian úgy futnak, hogy szinte kecsesebben mozognak, mintha járnának. Egy kicsit talán repülnek is, a föld felett lebegnek.

María Lorena természetesen nyerni szeretne, de a verseny után minden vágya az, hogy vehessen magának egy szép fehér ruhát, amit hazavihet majd a falujába.

Forrás: Verne