Thomas Mann Varázshegyén jártunk

Igen, a Varázshegy nem csak egy könyv, hanem egy valóban létező hegy is, a svájci Davos felett őrködő Schatzalp, ahová mi, földi halandók is ellátogathatunk, nem csak annak idején Thomas Mann.

Érkezés – kivételesen nem helikopterrel

Thomas Mann regényhősével ellentétben nem vonattal és lovas kocsival, hanem busszal érkezünk, majd elsétálunk a hegyi sikló állomására. Az ősrégi, de még mindig kitűnően működő jármű pillanatok alatt felvisz minket 300 méterrel a városka felé, ahonnan festői kilátás tárul a völgyre és Davos-ra, ahol a Világgazdasági Fórumot szokták megrendezni minden évben. Mi most nem helikopterrel érkeztünk, mint a világ nagyjai, és még csak havat sem nagyon láttunk, de akkor is jól éreztük magunkat Davos-ban.

Davos 1560 méteren fekvő városából mindössze pár perc alatt 300 méterrel magasabbra jutunk a Hotel Schatzalphoz

Thomas Mann felesége miatt jött fel a hegyre

Thomas Mann 1912. május 15 és június 12 között töltött el három hetet az akkor még csak tüdőszanatóriumáról híres Davos-ban, mert éppen feleségét, Katiát látogatta meg, aki végül hat hónapot töltött itt fenn, 1861 méter magasan, a mai Hotel Schatzalp valamelyik erkélyes szobájában. Thomas Mannt ugyanúgy elvarázsolta a hely szépsége, mint ahogy minket is. Ráadásul minden pontosan úgy néz ki, mint akkoriban, több mint 100 évvel ezelőtt.

Thomas Mann idejében még tüdőszanatórium volt, ma már szecessziós szálloda: a Hotel Schatzalp

Erkélyek és takarók

A Varázshegy regényének főhőse, Hans Canstorp is itt feküdt valamikor teveszőrtakarójába bugyolálva, napi ötszöri étkezésre itt jelent meg, ebben az ebédlőben, itt vallott szerelmet Madame Chauchat-nak, és itt vitatkozott unokabátyjával, Joachim Ziemssen-nel meg az olasz Settembrinivel, aztán a jezsuita Nephtával. Ma is, mint 100 évvel ezelőtt is, gyalogosan 30 perc alatt fel lehet jutni a Berghofhoz, ami ma már a Hotel Schatzalp néven fut. Miután elfogyasztottuk ebédünket a szálloda szomszédos éttermében, legszívesebben mi is betakaróznánk, és ledőlnénk saját bejáratú erkélyünk nyugágyára, mint annak idején a hamburgi fiatalember, Hans Castorp.

A Varázshegy Hans Castorpja itt étkezett naponta ötször

Varázslatos ez a hegy

Hans Castorp eredetileg három hétre érkezett, amiből végül 7 teljes év lett. A Varázshegy furcsa módon az addig makkegészséges Hans Castorpból is tuberkolózisos beteget csinált. Állítólag Thomas Mann ezzel a misztikus elemmel a jól ismert Grimm-mesére, a Hamelni patkányfogó-ra is utalhatott, hiszen ott meg a város gyerekei tűntek el a varázsló furulyájának szavára. Hans Castorp végül 7 év után csak lemerészkedik a hegyről, katonának megy abba a háborúba, ami később az első világháborúként vonul be a történelembe.

A hotel tornácán minden gondját elfelejti az ember

Időutazás és a regényben való utazás is egyben

Davos azonban jó értelemben is el tud minket varázsolni, az egyik gyalogösvényen például Thomas Mann-idézetek vezetik a kirándulókat a szecessziós stílusú hotelbe. Aztán még egy libegőt is látunk, ami télen a síelőket szállítja, és persze a festői kilátás önmagáért beszél. Olyan ez, mintha mi magunk is benne járnánk a regényben, ott lennénk, mikor esznek, isznak, mulatnak vagy zongoráznak a szanatórium vendégei – aztán tényleg nem álljuk meg, és remegő kezekkel magyar népdalt játszunk a szárnyas zongorán.

A recepció már több, mint 100 éve ugyanúgy néz ki, mintha időutazáson vennénk részt

Egy kicsit talán időutazás is ez a davos-i kirándulás, mert a három csillagos szálló szemmel láthatóan nem a luxusra, hanem a szecessziós fílingre, a nosztalgiázásra, a szecesszió hangulatának megtapasztalására adta le a voksát. Mint kiderül, az egyik hallban az épület csodálatos adottságait kihasználva épp egy spanyol szappanoperát forgatnak. Itt minden eredeti: az ősrégi lift ugyanúgy, mint a szecessziós csillárok, függönyök és az ólomüveg ablakok is. Sőt, a Varázshegy levegője is pont olyan jótékony hatású, mint ahogy az Thomas Mann idejében volt. Aztán a völgybe érve az is kiderül, hogy a helyi képzőművészeti múzeumban korlátozott kiadásban (mindössze 25 db készült belőle) potom 150 ezer forintért kb. 50 ml hegyi levegőt is haza lehet vinni. Díszdobozban, hát naná!

Kedvenc idézeteink a Varázshegy-ből:

“Az ember lassan megszokja, hogy nem szokja meg.”

Ez a kilátás fogadta Thomas Mannt és feleségét, Katiát

“Az időnél nincs “voltaképpen”. Ha hosszúnak érzed, hosszú, ha rövidnek érzed, akkor rövid, de hogy igazából milyen hosszú vagy milyen rövid, azt nem tudja senki. Egy perc olyan hosszú… vagyis annyi ideig tart, amíg a másodpercmutató egyszer körbejár… ténylegesen a mutató körbejárása, az a mozgás, térbeli mozgás ugyebár? Megállj, vigyázzunk! Az időt tehát térrel méred. De hisz ez olyan, mintha a teret az idővel akarnánk mérni… Hamburgtól Davosig húsz óra, igen, vasúton. De gyalog… gyalog meddig tart? Hát gondolatban? Gondolatban egy másodperc töredékéig.”