Ha Michelangelo a 21. században élne, akkor ilyen time lapse videókat készítene a szobrai születéséről

“Képzeljétek el, mi lett volna, ha Michelangelo feltehette volna a Facebookra a Dávid szobrának a készítését time-lapse videóban” – veti fel a kérdést Jago, egy olasz szobrászművész, akit sokan korunk Michelangelójának hívnak.

Jago az olasz főváros közelében nőtt fel, még csak 30 éves, autodidakta szobrásznak vallja magát. A videót látva te is meggyőződhetsz róla, hogy Jago kezében a márvány szinte szivaccsá válik, olyan könnyedén bánik vele. Tele van tettvággyal, a puszta kezével szinte bármit meg tud alkotni. Állítólag már gyermekkorában az volt minden vágya, hogy egy napon majd túlszárnyalja Michelangelo művészetét is. Világéletében ez a vágy hajtotta, sosem adta fel. Még akkor sem, mikor az olasz Képzőművészeti Akadémiát otthagyta, mert annyira csalódott az ott tanító professzorokban.

Saját bevallása szerint egyedi technikával dolgozik: egy fúró és egy porszívó a munkaeszköze, ha ez a kettő megvan, szinte mindenre képes. A közösségi oldalakon jelenlévő követőit és a szobrászat iránt érdeklődőket Jago szereti beengedni a kulisszák mögé, szinte minden műalkotásáról készült már egy “making of” felvétel, melynek segítségével magunk is láthatjuk, hogy készül egy “Michelangelo-szobor” a 21. században.

Mikor XVI. Benedek pápáról készített márványszobrot, a Vatikán elutasította Jago szobrát, mert a fehér mellszobornak lyukas szemet vájt ki. Maga a pápa sosem látta a szobrot, mégsem ismerték el a műalkotást. Évekkel később azonban a szobor végül mégis megkapta a Pápai Akadémia díját. A dolog pikantériája már csak az, hogy mikor Joseph Ratzinger lemondott a pápai címről, és levetette pápai stóláját, Jago a szobrát is “leöltöztette”, és a szemét is feltöltötte, de olyan érdekes módon, hogy mikor a szobrot szemléljük, teljesen olyan érzésünk támad, mintha az a szemével követne minket.

Jago szerint az emberek már csak azért is meglepődnek a művei láttán, mert nem akarják elhinni, hogy a kővel vagy akár a márvánnyal olyan műalkotásokat lehet készíteni, mintha azok mondjuk szappanból lennének, és annyira puhák lennének. Még azt is elmeséli, hogy szerinte a művészet olyan, mintha gyereket szülnénk, mintha egy új életet teremtenénk.

“A művészet egy óriási lehetőség arra, hogy az embereket bátorítsuk.”