Ma van a nyári napforduló, itt a Midsommar, a svédek fergeteges nemzeti ünnepe

A midsommar, a nyári napforduló fergeteges ünnepnek számít Svédországban, egy kicsit a feje tetejére áll akkor a világ. Mindenki elhagyja a várost, vidékre menekülnek, ahol fergeteges bulikon ünneplik, hogy végre itt a nyár – azzal már nem is törődnek, hogy tulajdonképpen a nappalok már csak rövidülni fognak egészen a téli napfordulóig. De kit érdekel ez most, mikor bulizni megy egy egész ország?!

Ha esetleg pont Svédországban vagy, és te is készülsz megünnepelni a “midsommar”-t, ahogy svédül mondják, akkor ne felejtsd el magaddal vinni a következőket: szúnyogriasztó, esőkabát, sör, aztán a svéd pálinkát, a nubbét se felejtsd el, ja, és az óvszert sem, sose lehet tudni alapon!

Először is készíts magadnak egy gyönyörű virágkoszorút, a “krans”-t, aztán vigyél egy kis kaját, és még időben szállj fel egy helyi motorcsónakra, hogy odaérj valamelyik bulizós szigetre! Ha szerencséd van, nem neked kell krumplit hámozni vagy az újkrumpli esetében lekefélni azt, és már eheted is a finom krumplisalátát, grillezett zöldségeket és savanyú heringet. Teli hassal már bulizni sem lesz gond, valamelyik “dansband”, zenekar biztosítja majd az élő tánczenét.

A svédek mikor már nagyon belemelegedtek a buliba, akkor új kapcsolatokra is szert tesznek ilyenkor. Svédországban mindig márciusban születik aztán a legtöbb gyerek. Na, vajon miért?

Ha pedig nem találtál megfelelő partnerre a midsummer-bulin, akkor se keseredj el! Csak szedjél a mezőn hét különböző virágot, és tedd őket a párnád alá! Éjszaka aztán biztosan megálmodod majd, hogy kihez mégy férjhez. Ha pedig nem, akkor rossz virágokat választottál – ez ilyen egyszerű.