Már hazudni is megtanult a mesterséges intelligencia annak érdekében, hogy megszerezze, amit akar

Lehet hogy mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti majd? Vajon képesek leszünk kézben tartani a nálunk okosabb robotokat? Akik már megtanultak hazudni is a saját érdekükben, hogy elérjék a kitűzött céljukat?

A Facebook kutatói olyan chatrobotot fejlesztettek ki, hogy lassan nehéz megkülönböztetni az élő embertől. Persze a chatbotokra szükség van, hiszen gyorsabbá és eredményesebbé teszik az online életet, de a Facebook mesterséges intelligencia kutató szakemberei azon fáradoznak, hogy sokkal emberibb gépet hozzanak létre. Ennek érdekében az alkudozás és a hazudozás képességét is beléjük programozták, olyan sikeresen, hogy a teszteken az emberek nem tudták megmondani, robottal vagy élő emberrel váltottak üzeneteket.

Ami kicsit ijesztő, az az, hogy az egyik robot magától, előre programozás nélkül talált ki egy olyan stratégiát, amihez alkudozni és hazudni kellett, csak hogy megszerezze, amit akar. A szakemberek szerint ez egy nagyon fontos lépés volt – reméljük, hogy nem az apokalipszis felé.

Forrás: hvg.hu