676 emberi koponyát találtak egy toronyba befalazva – A lelet új fényt vet az aztékok életére

Elképesztő lehetett rátalálni a 676 emberi koponyára, melyek egy torony falába lettek beépítve Mexikóvárosban.

A lelet már csak azért is érdekes, mert rengeteg női és gyermekkoponya is található a félelmetes toronyban. A Templo Mayor (Nagy Templom) területén kiásott torony a mexikói főváros (azték nevén Tenochtitlan) kellős közepén található, és a régészek szerint többek között azt a célt szolgálta, hogy elriassza a spanyol hódítókat. Herman Cortes idejében valóban készültek feljegyzések az emberi koponyákból álló toronyból, még 1521-ben számolt be róla Andres de Tapia, aki Cortes-t kísérte el felfedező útjára.

Az eddigi elképzelésekkel ellentétben azonban nem kizárólag katonák fejéből rakták ki a tornyot, hanem nők és gyermekek koponyáit is felhasználták, ami valamilyen vallásos rítus részét alkothatta. Valószínűleg az aztékok először nyilvános helyekre tették ki a koponyákat, és csak később falazták be őket a toronyba.

Az ásatásokat már 2015-ben elkezdték, Mexikóváros kellős közepén, a spanyolok által épített katedrális közvetlen közelében, a Zócalo téren dolgoztak végig, és egyelőre 676 koponyát sikerült kiásniuk, de az ásatások előrehaladtával ez a szám még nőhet. Az azték kápolna alapját még nem sikerült kiásni, de az eddig felderített torony feltehetőleg az azték napisten, Huitzilopochtli tiszteletére épülhetett. A kápolna sarkába épített torony átmérője 6 méter. Enyhén szólva hálát adhatunk a sorsnak, hogy manapság már nem ilyen brutális módon kell áldozatot felajánlani a Napnak. Még belegondolni is ijesztő, hogy milyen kegyetlen rituális gyilkosságok voltak napirenden az aztékok idejében.

Forrás: Huffingtonpost