Felejtsd el, amit eddig a liftekről tudtál! A jövő liftjei kábel nélkül szállítják majd az utasokat – Bármilyen irányban

A német ThyssenKrupp mérnökei teljesen másmilyen működési elv segítségével építenék meg a jövő liftjeit.

Az új lifteknek nem lesznek kábeleik, és nemcsak le, illetve fel, hanem átlósan és oldalirányban is közlekednek majd. Egy aknában több lift is gond nélkül dolgozhat, hiszen nincsenek kábelek, amik összeakadjanak. De akkor mi tartja majd meg a liftet? A mágneses erő. A tervek szerint minden kabin mágneses pályán lebeg majd, útjukon motorok viszik majd őket. A szakértők szerint ugyanolyan elven működik majd az új, számítógépes vezérlésű lift, ahogy a mágnesvasút, vagy a metró.

A kábel nélküli lifetkre egyébként azért lesz szükség a jövőben, mert a nagyon magas toronyházakban a hagyományos kábeles liftek nem működőképesek. A hosszabb liftaknákban ugyanis a kábelek már olyan nehezek lennének, hogy egy bizonyos méreten túl már el sem bírnák a saját súlyukat, illetve a határ közelében annyira erősen kilengenének, hogy nekiütköznének az akna falának.

A liftrendszert már építik, tesztelik, és a találó Multi nevet adták neki.   További részleteket a HVG cikkében találsz róla.