Minden nép mást tart vonzónak – Mit jelent a szépség szerte a világban?

A szépség fogalma nem csak annak az időnek a függvénye, amibe beleszülettünk, hanem annak az országnak is, ahol felnőttünk.

Amíg Japánban a mai napig a hófehér bőr a divat, addig a nyugati országokban inkább a napbarnított bőr a menő, ami egyben annak a jelképe is, hogy az illetőnek van ideje és pénze a napon sütkérezni vagy szoláriumba járni. Az ázsiai országokban azonban manapság is azt az elvet vallják, ami 100 éve még Európában is elfogadott elv volt: egyedül a pór nép bőre barna, hiszen ők rá vannak kényszerülve a fizikai munkára, amit a tűző napon végeznek, míg a tehetősebbek megtehetik, hogy elbújjanak a káros napsugárzástól.

A bőr felületén megjelenő sérülések szintén máshogy vannak megítélve a különböző kultúrákban. Több afrikai nép például direkt megsérti a fiatal lányok bőrét, általában a has felületén ejtenek gumiabroncshoz hasonlító, maradandó sebeket, amik szerintük csak megszépítik a fiatal lányokat. Európában ezt el sem tudjuk képzelni, és hál’istennek törvénybe ütközik, hogy másoknak maradandó testi sérülést okozzunk.

A szemöldök vonala vagy vastagsága is szintén kultúrafüggő, és még a dús női keblek sem mindenütt divatosak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az egyes kultúrákon belül élő emberek ízlése is eltérhet. Ami a szomszédnak tetszik, az nem biztos, hogy nekem is bejön. De az is lehet, hogy csak országot kellene váltanom, és akkor én lehetnék a szomszéd zsánere.