A királyoknak külön emberük volt arra, sikerüljön a dolgukat elvégezni a vécén

Annak idején a királyok, uralkodók nem szerettek egyedül elvonulni az árnyékszékre, ezért külön embereket fogadtak fel, hogy elkísérjék őket, és beszélgessenek velük a nagy munka közben.

A Groom of the Stool elnevezésű cím nagyon is jól fizetőnek minősült, ezért sokan pályáztak az állásra. A legtöbb vécészolga nemesember volt, aki minden nap végignézte, ahogy királya pottyant. Hogy emellett milyen dolgai akadtak még, arról csak találgatni lehet. A királynők természetesen nőket alkalmaztak ugyanerre a célra, s a kinevezés ez esetben is megbecsüléssel járt együtt.

Aki nagyon ügyes volt, az túlléphetett a vécészolgaságon, és miközben az ágyat vetette be vagy várt, míg az uralkodó végzett, nagy befolyásra tehetett szert az udvarban, illetve a királynál vagy királynőnél is. Aztán ahogy teltek az évtizedek, évszázadok, a Groom of the Stool cím is elvesztette régi fényét, maga az állás is kiment a divatból, és beleolvadt a király öltöztető, a Groom of the Stole címbe.

Az utolsó, feljegyzésekben említett Groom of the Stool  James Hamilton volt, Wales hercege, VII. Eduárd király szolgálatában. 1901-ben aztán végleg törölték a címet.

Forrás: Omgfacts.com