Mikor az indián és az európai kultúra találkozik – Díjnyertes fotók tarkabarka bohócokról

Luján Agusti, 31 éves argentín fotós ezzel a fotósorozatával nyerte meg a Women Photograph díjat, melyet olyan női fotósoknak ítélnek meg, akik a dokumentumfotózás terén alkottak nagyot.

Luján Agusti beszámolója szerint a táncoló bohócokról szóló sorozata egy újabb példája a Mexikóban mindenütt jelenlévő szinkretizmusnak, vagyis az ősi indián kultúra, valamint a spanyol hódítók katolicizmusának az ötvözetének.

A két különböző kultúra mára már annyira összemosódott, hogy nem lehet egyértelmű határt húzni a kettő közé. Ugyanakkor Argentínára egyáltalán nem jellemző ez olyan szinten, mint Mexikóra.

“Argentínában az emberek többsége szintén katolikus, mégsincs ennyire jelen a katolikus vallás. Mexikóban viszont szinte mindenki átélt már 1-2 isteni jelenést, itt ez teljesen normálisnak számít. Korábban nem találkoztam ezzel ilyen mértékben, nagyon megfogott ez a téma.”

A díjnyertes fotók a halottak napja körüli időszakban készültek Coatepec-ben, Dél-Kelet Mexikóban.

A fotók a jelmezbe öltözött bohócokat mutatják be, néhol álarc nélkül.

Otro payaso jarocho ❤️🎃🚨 #clown #everydaymexico #everydaylatinamerica #everydayveracruz #coatepec

A post shared by Lujan Agusti (@lujanag) on

A bohócok tánca egy táncos felvonulás része, amit maguk a helyiek sem tudtak megmagyarázni, mégis már évszázadok óta megrendezik ezt a hagyományos “bohóctáncot” (dansa de payasos).

Máscaras #mask #coateyork #everydaylatinamerica #everydayveracruz #clown #eveydaymexico

A post shared by Lujan Agusti (@lujanag) on

“A bohócokat egy vezető kíséri végig, aki azonban nincs beöltözve bohócnak, hanem a spanyol hódítókra jellemző ruhát visel.”

A bohóctánc minden faluban eltér egy kicsit. Van, ahol egyenesen Hernán Cortes-nek öltözik be a bohócok vezetője, de akár az afrikaiaknak, a keresztényeknek és az azték királynak, Moctezumának a jelmezét is meg lehet találni a fellépők között.

Forrás: Verne