Harisnyás Pippi igenis létezik -Meglátogattuk őt Svédországban

Vimmerbyben, Svédország déli részén, Småland tartományában jártunk, és személyesen is megismerkedhettünk a legendás Pippivel.

Az eredeti Harisnyás Pippi már 76 éves, mégsem ismertem őt egészen addig, amíg a lányom valamikor óvodáskorában meg nem nézte a Pippiről készült filmsorozatot, amit még az 1960-as években forgattak. A filmet az eredeti történet írónőjének, Astrid Lindgrennek a közreműködésével készítették, majd hatalmas sikere lett nem csak Svédországban, hanem szerte a világon. Az 1980-as években pedig egy óriási élményparkot építettek a svéd írónő művei köré.

Astrid Lindgren és Harisnyás Pippi a svéd 20 márkáson

A lányom hamarosan 10 éves lesz, úgy voltam vele, hogy most vagy soha. Most még abban a korban van, amikor nem ciki elutazni egy ilyen “dedósoknak való” élményparkba, így hát áprilisban belevágtam magam a tervezésbe, hogy végül augusztusban elrepüljünk Malmöbe, és onnan elzötyögjünk Nässjöbe, majd a buszra átszállva végül Vimmerbyben kössünk ki, Astrid Lindgren szülővárosában.

Astrid Lindgren szobra Vimmerby főterén a Turistbyråban vásárolt plüssfarkas társaságában

Astrid Lindgrennek nagyon kalandos élete volt, fiatalon lett leányanya, mikor még szerkesztőként dolgozott a helyi újságnál. A főszerkesztőtől várt gyereket, a kisváros pletykáit nem bírta már elviselni, ezért a svéd fővárosba költözött, ahol titkárnőként dolgozott és gyorsírást tanult közben. Majd mikor egy leányanyákat segítő ügyvédnőről olvasott az újságban, felcsillant számára egy utolsó reménysugár. Ennek köszönhető, hogy fiának, Larsnak nevelőszülőket talált Koppenhágában, ahol rendszeresen látogatta őt. Végül aztán, mikor lehetősége nyílt rá, magához vette gyermekét, és a szállásadója vigyázott rá, amíg Astrid Lindgren dolgozott.

Harisnyás Pippi történeteit hallgatva gyógyult ki a kislánya a tüdőgyulladásból

Astrid Ericsson a Lindgren vezetéknevet későbbi férjétől, Sturétől vette fel, akitől 1934-ben született meg lánya, Karin. Karin 7 éves volt, mikor egyszer tüdőgyulladást kapott, és ő kérte meg édesanyját, hogy meséljen neki Harisnyás Pippiről. Édesanyja történetei segítségével könnyen és gyorsan felgyógyult a kislány, Astrid Lindgren pedig szerencsére összegyűjtötte a lánya betegágya mellett kitalált meséket. Később Karin 10. születésnapi ajándékként kapta meg édesanyjától a Harisnyás Pippi kéziratát 1944-ben. Ebben az évben egy bokaficam miatt ágynak dőlt Astrid Lindgren, így volt ideje végre papírra vetnie az érdekes történetet. Még ugyanebben az évben egy másik példányt a Bonniers kiadónak küldött el Astrid Lindgren, akik viszont visszautasították az akkori időkhöz képest modernnek számító művet.

Harisnyás Pippi előadás közben

A sikert nem is Pippi hozta meg először, hanem egy másik történet, a magyarul is megjelent “Britta kiönti szívét” műve, mely viszont már elnyerte egy másik kiadó tetszését, a Rabén & Sjögrens kiadóét. Az átdolgozott Harisnyás Pippit is ugyanez a kiadó adta ki 1945-ben, Astrid Lindgren ekkor volt 38 éves. A kezdeti sikert még rengeteg érdekes történet követte, melyek főszereplője nem csak a bivalyerős, és rendkívül magabiztos 9 éves kislány, Pippi volt, hanem Juharfalvi Emil és Ronja is, történeteik mind magyarul is olvashatóak.

Vimmerbyben, Astrid Lindgren szülővárosában a mai napig ugyanazok az épületek állnak a belvárosban, mint mikor még élt az írónő. Szülőházát maga Astrid Lindgren újította fel majd’ 50 éve, de persze az azóta múzeumként működő épület több felújtáson is átesett már azóta. A kisváros határában lévő élményparkba egy 20 perces séta után lehet eljutni a vasútállomásról, de ha térképre vagy szuvenírekre van szükségünk, a régi városházában, a mai tourinform hivatalban (Turistbyrå) szívesen segítenek. Az egyik ottani dolgozót Kállay Piroskának hívják, egy 56-os magyar emigráns lánya. Tőle tudom, hogy én voltam idén a második magyar turista a városban.

Ha már Vimmerbyben járunk, érdemes az élménypark közvetlen közelében, a szomszédos kempingben megszállni, mely a svéd viszonyokhoz képest rendkívül pénztárcabarát hely, és még hangulatos is egyben. Ha viszont szeretnénk befizetni például a jávorszarvas telepre, amin egy szafari keretein belül jávorszavast etethetünk, vagy mondjuk Astrid Lindgren másik híres történetének a filmkulisszáira vagyunk kíváncsiak, és szeretnénk megnézni Juharfalvi Emil házát Kathultban, akkor bizony kénytelenek vagyunk autót bérelni, mert oda már nem megy busz. Sőt, akár egy másik élményparkba is el lehet jutni, ha már Vimmerbyben szálltunk meg: a számunkra is ismerős Nils Holgersson parkjába, ami leginkább egy kalandparkra emlékeztet.

Ez alkalommal viszont végig Astrid Lidgren könyvei körül forgott az utunk. Az írónővel nem csak a svéd 20 koronás papírpénzen találkozhattunk újra, hanem végig ott volt velünk, amíg a szabadtéri színpadon előadták a történeteit, ott volt, amikor a miniatűr házikókban bújócskáztunk, és ott volt, amikor a játszótéren pihentünk egy kicsit a gyönyörű napsütésben. (Svédországban is lehet meleg nyáron, az a 25 fok valódi kánikulának számított ott!) Mindenkinek ajánlom az írónő könyveit, melyeken szerte a világon több nép és persze a svédek több generációja nőtt fel 1945 óta, az első kiadása óta.

1958-ban, az Andersen-díj átvételekor ezekkel a szavakkal búcsúzott el beszédjében Astrid Lindgren:

“Egy gyermek egyedül a könyvével valahol bent a lélek titkos szobáiban saját képeket alkot, amelyek minden mást felülmúlnak. Ezekre a képekre az embereknek szüksége van. Azon a napon, amikor a gyerekek fantáziája többé már nem tudja megalkotni őket, azon a napon az emberiség szegény lesz. Minden nagy dolog, ami a világban történt, először egy ember fantáziájában történt, és hogy a holnap világa hogyan fog kinézni, nagyrészt annak a képzelőerőnek a mértékétől függ, amit azok birtokolnak, akik éppen most tanulnak meg olvasni. Ezért van szüksége a gyerekeknek könyvekre.”

Forrás:  Astridlindgrensvarld