Betiltják az egyszer használatos nejlonzacskókat Brüsszelben

Péntektől betiltják a boltokban az egyszer használatos nejlonzacskókat Brüsszelben, legalábbis azokat, amiket a pénztárnál lehet venni, esetleg ingyen kapni. 

A szabályozás minden fajta kereskedelmi egységre, még a piacokra is kiterjed az eladásra kínált áru minőségétől és természetétől függetlenül. A tilalom azonban csak a pénztáraknál kapható bevásárló szatyrokra vonatkozik, az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként kínált zacskókra nem – írta meg az MTI.

Az előírás pénteki bevezetésétől számított három hónapos türelmi idő után megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik a pénztáruknál eldobható, vagy egyszer használatos műanyag zacskót kínálnak. A legfeljebb húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya-, vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.

A vékony nejlonszatyrok lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét, vagy hónap alatt nyoma vész.

Vallóniában már december eleje óta tiltják a neljonzacskókat. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő.

Forrás: MTI