Hitler szelleme még most is kísért Ausztriában

Mi köze Adolf Hitlernek egy alsógatyához meg az egyházi tizedhez? Elég sok. Nem is gondolnád, hogy Adolf Hitler emléke még 2017-ben is kísérti az Ausztriában élő keresztényeket.

Még 1939 április 4-én, az Anschluss után mindössze néhány héttel Adolf Hitler egy előkelő osztrák hotelben hagyta az alsónadrágját, és mire a mosoda végre elkészült a ruhanemű mosásával, addigra a Führer már továbbutazott. Most azonban az akkori hoteltulajdonos unokája, Peter Florian úgy döntött, árverésen szabadul meg a Führer Graz-ban felejtett alsóneműjétől. Ha minden igaz, akkor jótékony célokra fordítja majd a maryland-i aukciós ház (Alexander Historical Auctions) árveréséből befolyt 6737 amerikai dollárt (1.675.000 Ft-nak megfelelő összeget).

Peter Florian szívéről nagy kő esett le, hogy ilyen hamar és zökkenőmentesen sikerült megszabadulnia az A.H. monogramos hímezésű, bő szabású, fehér színű alsónadrágtól. Az árverés előtti hetekben úgy nyilatkozott a szállodatulajdonos, hogy ha senki sem fogja megvásárolni a nehéz történelmi múlttal rendelkező ruhadarabot, akkor neki már nem fog kelleni, és köszöni, de nem kéri vissza.

Kép forrása: Sun, ALEXANDER HISTORICAL AUCTIONS/RAYMONDS

A Führer szülőházának tulajdonosa hasonló gondokkal küzd, hiszen a ház, ahol Adolf Hitler élete első hónapjait töltötte olyan terhes múlttal rendelkezik, hogy nem lehet tőle csak úgy, minden nehézség nélkül megszabadulni. A mintegy 1500 négyzetméteres ház Gerlinde Pommer-Angloher asszony tulajdona, akitől az osztrák állam kénytelen lesz eltulajdonítani az épületet, természetesen azonban kártérítést fognak fizetni az idős tulajdonosnak. Pommer asszony korábban egy mozgáskorlátozottakat foglalkoztató társaságnak adta ki bérbe az ingatlant, de mivel sajnos nem volt hajlandó átalakítani az épületet a kerekesszékes dolgozók részére, így a cég még 2011-ben kénytelen volt elhagyni a Hitler-házként emlegetett épületet Braunauban. Ezután Pommer asszony makacsul nemet mondott az osztrák állam többszörös ajánlatának a ház vásárlását illetően.

Ezt megelőzően több funkciót is betöltött már a manapság sárga színben tündöklő épület: volt már könyvtár, bankfiók és iskola is 1972 óta, mióta az Osztrák Köztársaság bérelte. 1938-ban azonban Hitler korábbi magántitkára, Martin Bormann vásárolta meg az épületet, ahol akkoriban egy vendéglő működött. Bormann aztán kulturális központot hozott létre az ingatlanban. A Pommer-család 1952-ben vált újra a ház tulajdonosává, amit egy bírósági rendelet tett lehetővé.

A Hitler-ház jövője csupán a csillagokban van megírva, senki sem tudja biztosan megmondani, mi lesz vele, de persze végső megoldásként már a ház lebontása is szóba került. Egy Hitler nevéhez kapcsolódó, teljesen más témájú rendelet eltörlésére azonban emberek százezrei vágynak, mégsincs rá esély, hogy erre sor fog kerülni.

A középkori egyházi tizedhez hasonló egyházi adót még 1939. május 1-jén vezette be Hitler Ausztriában, manapság azonban mindössze a jövedelem csupán egy százalékát kell annak a keresztény egyháznak fizetni, amelyhez a 18 éven felüli ausztriai lakosok tartoznak. Ez alól a külföldi állampolgárok sem kivételek, így tehát rengeteg honfitársunk járt már úgy, hogy utólag, több évre visszamenőleg hajtották be rajta az egyházi adót, ami akár az 1000 eurót is meghaladhatja.

A városi legenda szerint Hitler azzal a reménnyel hozta meg ezt a rendeletet, hogy a vallásos emberek nagy része kilép majd az egyházból. 2017-ben, Hitler halála után 72 évvel még mindig sokan pont emiatt az adó miatt lépnek ki több keresztény egyházból is. Hitler szelleme azóta is kísért Ausztriában.

Forrás: Dailymail, Spiegel, Kreuz, Kurier

O.M.