A mexikói poliglott rendőr 7 aranyszabálya a nyelvtanulásról

Juan Orozco Álvarez Mexikóvárosban rendőr, és nyelvtudása révén együtt dolgozik a 20 millió lakosú metropolisz idegenvezetőivel.

Már 68 éves, de manapság szinte jobban szeret dolgozni, mint mikor még fiatalabb volt, mert akkoriban még nem gyakorolhatta azt a rengeteg idegen nyelvet, amit időközben már elsajátított. 52 évesen kezdett el angolul tanulni, amit a francia, olasz, német majd a japán után a koreai és az arab nyelv követett. Ez az interjú még 2014-ben készült vele, amikor a mexikói kormány elismerésben részesítette rendőri szolgálataiért.

A munkahelyét 2 órányi buszozás után éri el Juan Orozco Álvarez, majd hazafelé újabb 2 órát utazik. Tulajdonképpen a hosszú ingázásból kovácsolt ő aranyat, mikor angolul kezdett el tanulni.

Velünk is megosztotta azt a néhány aranyszabályt, ami alapján ennyi nyelven megtanult. Nem is olyan nehéz, mint hinnéd!

1. Ne sajnáld a pénzed, hiszen a nyelvtanulás is egy befektetés!

2. Ne szavakat, hanem teljes mondatokat tanulj meg!

3. Az osztálytermen kívül is sokat tanulhatsz, vegyél ki idegennyelvű könyveket a könyvtárból!

4. Beszélj sokat, gyakorold a nyelvet, amikor csak tudod!

5. Napnta egy teljes órát tanuld a nyelvet!

6. Használd ki a nyelvtudásod, és mélyítsd a tudásod azon a területen, ami amúgyis érdekel! Ha például szeretsz horgászni, tanulj meg minden ehhez kapcsolódó dolgot az idegen nyelven!

7. Soha sem késő megtanulni egy nyelvet! Ne félj újra beülni az iskolapadba! Egyedül a betegség vagy a halál állhatja utadat, ne engedd, hogy például az életkorod akadályt jelentsen a számodra, ha idegen nyelvet szeretnél tanulni!

Forrás: Verne

O.M.