Videó: Elfeledett ősi várost találtak a Csendes-óceán közepén

Egy mikronéziai szigetcsoportról készítettek nagy felbontású légi felvételeket, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a rendezett formák egy ősi városra utalnak. 

A Nan Madolnak nevezett  város egy korallzáronyon épült, 92 mesterségesen létrehozott szigetből és hajózható csatornákból áll a Pohnpei-szigetnél. Egyedi felépítése miatt nevezik sokan a Csendes-óceán Velencéjének. Bár a legtöbb épületet benőtte a növényzet, a Nan Douwas nevű épület meglehetősen jó állapotban maradt meg, valószínűleg erős, vastag falainak köszönhetően. Az épület egy hatalmas, kőből készült sírboltot rejt, majd egy föld alatti üregrendszert, de találtak közösségi fürdő-, más templom-, palota-, és egyéb épületromokat is.

A történészek szerint a várost a 13. és 17. század között építették, és minden szigetnek megvolt a maga funkciója: akadt, amelyiken laktak, mások a vallásos rituálékra voltak fenntartva. Azt nem tudni, hogy a hatalmas, több tonnát nyomó kőtömböket hogyan szállították oda akkoriban, és azt sem, végül miért néptelenedett el a kis szigetország. Nan Madolt európai utazók fedezték fel az 1800-as években, de akkor már legalább 100 éve lakatlanul állt.

Forrás: Iflscience