Gigaméretű könyvtárat építettek Kínában – pici hibával

Már megszokhattuk, hogy Kínában mindig minden el van túlozva egy kicsit. Az idén októberben megnyílt gigantikus méretű tianjini (ejtsd: tiancsini) könyvtár esetében is így van ez.

Az impozáns épület aulája mintegy 30 méter magas, a könyvtár földszintjén és 5 emeletén, valamint 33.700 négyzetméternyi területén tárolja azt a rengeteg könyvet, ami már az épületbe belépve szinte hangosan köszönti az olvasni vágyókat. Sajnos azonban a látszat csal.

Egy holland építészeti iroda, az MVRDV tervezte az egyébként magávalragadó és gyönyörű épületet, azzal azonban nem számoltak, hogy Kínában minden másképp működik, mint Európában. A három évig tartó kivitelezési időszak túl rövidnek bizonyult ahhoz, hogy a holland tervező iroda elképzeléseit teljes mértékben megvalósíthassák.

A kínai hatóságok végül nem engedélyezték a felső polcokhoz való hozzáférést, így oda már nem is tudtak könyveket helyezni. A látszat kedvéért azonban mégis csak könyvek kerültek a felső polcokra is, de nem akármilyen „olvasnivalók“: a könyvek borítója alumíniumból készült, hogy a fényeffektusok így is megvalósulhassanak, és egyfajta optikai csalódásként valóban lenyűgöző látszatot keltsenek.

A bejáratnál egy óriási szemgolyó fogadja a látogatót, aki a padlótól egészen a plafonig terjedő polcok láttán szinte eltörpül a gigantikus méretű könyvtárban. A kínai rizsfödek teraszos szerkezete köszön vissza ránk a polcok láttán.

Egyelőre még csak 200 000 könyvet tárolnak az épületben (elsősorban a raktárban), de azt tervezik, hogy a közeljövőben mintegy 1,2 millió könyv olvasására lesz majd lehetőség a kínai fővárostól mindössze 100 km-re fekvő Tianjin város ipari negyedében, Binhai-ban.

Forrás: Verne

O.M.