Boszorkányként égették el őket, pedig csak rozskenyeret ettek

A középkorban mai szemmel teljes őrület uralkodott. Rettegtek mindentől, aminek köze lehetett a gonoszhoz, az ördöghöz, s persze vaskézzel csaptak le mindenkire, akire csak a gyanú árnyéka rávetült. Pedig a “gonosz” igazából a rozsban lakozott.

A tünetek nagyon változatosak voltak. Hallucinációk, bizsergő érzés, mintha hangyák másztak volna a bőr alá, erős fájdalmak, üszkösödés, és még sorolhatnánk. Mindezekért a rozson élősködő gombafaj volt a felelős, amit az 1850-es évekig a rozs részének tekintettek, pedig nem az volt. A magyarul anyarozsnak nevezett gomba a lisztté őrléssel és a kenyérrel került az emberek szervezetébe, és okoz elképesztő tüneteket az ergomatin nevű alkaloidának köszönhetően. Ám a gombás megbetegedés nem mindig ütötte fel a fejét, inkább nagyon csapadékos években, illetve a párás, nedves időjárású földeken, ezért is törhettek ki “járványok” egyes területeken, míg máshol nem is ismerték a betegséget.

Nem tudni pontosan, hány ártatlan nőt kínoztak meg és végeztek ki azért, mert boszorkánynak tartották őket – pedig csak az anyarozs okozta betegségben szenvedtek. – a kutatók gyértelmű összefüggést találtak az anyarozs fertőzések magas száma és a boszorkányperek megszaporodása között. Még a híres salemi boszorkányper is egy hűvös, csapadékos tavasz után következett, amikor szinte mindenki a fertőzött rozsos kenyeret ette – legalábbis a szegényebb sorban élők biztosan. Azok, akik kovásszal készítették a kenyeret, megmenekültek, mert a kovász elpusztítja az “bűnös” alkaloidát.

Bár az 1800-as években már az anyarozst le tudták választani a rozstól, még 1951-ben is történt hasonló tömeges mérgezés Franciaországban. A Pont St. Espirit nevű faluban kétszáz ember “őrült meg”, közülük  ötvenet  elmegyógyintézetbe szállítottak, hét ember meg is halt. További érdekesség, hogy a mérgezést kiváltó alkaloidát manapság direkt állíttatják elő a fertőzött rozzsal, mert az ergotamin fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő méhösszehúzó hatású is, ezért gyógyszeralapanyagnak használják.

Forrás: Index