Egyedüli magyarként teljesített a gyilkos hőségben Peru sivatagában Tamás

Barta Tamás egyedüli magyarként vett részt  a Marathon de Sables versenyen, amin összesen 250 kilométert kellett megtennie a perui Atacama-sivatagban. Nappal negyven fok, éjjel nulla fok alá  csökkenő hőmérséklet nehezíti az amúgy is kőkemény megpróbáltatást, a férfi ráadásul beteg is lett.

Tamásnak 23 óra 58 perc alatt sikerült túljutnia a leghosszabb,  68,4 kilométeres távon, és végül 157. helyezettként ért célba a hatnapos versenyen.

Tamás (Fotó: Délmagyar)

A versenyző így mesélt megpróbáltatásairól:

“Egyszerre nehéz és gyönyörű, sportriporteri nyelven szólva: menny és pokol. Az első nap elkaptam valamilyen fertőzést, ezért négy napig nem tudtam enni, csak inni. Szombaton sikerült ennem, és ma, vasárnap már sokkal jobban vagyok, mintha kicseréltek volna. Pénteken a hosszú távon, a 68,4 kilométeres szakaszon meg kellett állnom, annyira fájt a vállam és a gyomrom. Éjfélkor ledőltem egy kicsit a negyedik ellenőrző pontnál, mert úgy éreztem, itt a vég, nem tudok tovább menni. Fájt mindenem és rettenetesen hideg volt. Éjfélkor elaludtam a csillagos ég alatt egy hálózsákban, nagyon fáztam, de olyan fáradt voltam, hogy nem érdekelt. Körülbelül éjjel 2-kor sikerült felkelnem. Begyűrtem valahogy a hőtartó fóliát a pólóm alá, erre vettem fel a széldzsekit, arra pedig a hálózsákom, majd a hátizsákom. Elindultam a teliholdas éjszakába, 2-3 fokban. Itt nagy a hőingadozás, nappal negyven fok is van, éjjel viszont 0-5 fok. Négy órán át meneteltem a sivatagban egyedül. Senki se volt előttem és mögöttem kilometerekre se. Olyan csend és béke volt, amit soha nem felejtek el! Hihetetlen élmény volt! Valami vitt tovább, és hajnalra elértem az óceánt. Gyönyörű volt napfelkelte, soha életemben nem láttam még ilyet! Már csak egy nap és 20 kilométer van hátra, és véget ér hétfőn a verseny – írta akkor Tamás.

Forrás: Délmagyar