Így küzd Harry herceg menyasszonya, Meghan Markle a nők egyenjogúságáért

Meghan Markle-al nagyon jól járt a királyi ház, hiszen értelmes, és kifejezetten az egyenjogúságért küzdő, gyönyörű nőről van szó, aki más kislányként is érzékeny volt a társdalami kérdésekre. Ebben a videóban erről mesél, a felvételt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-os csapata fordította le:

“Még csak 11 éves voltam, amikor tudtomon kívül, és voltaképpen véletlenül, a nők szószólójává váltam.

Alsó tagozatban a suliban láttam egy TV műsort, amiben volt egy mosogatószer reklám azzal a szlogennel, hogy „A nők egész Amerikában küzdenek a zsíros fazekakkal és serpenyőkkel” Két fiú osztálytársam azt mondta: „Igen, itt a nők helye, a konyhában.”

Emlékszem, mennyire megrázott, és milyen dühös voltam. Emellett megbántva is éreztem magam –ez egyszerűen nem volt igazságos, valamit tennem kellett. Ezután hazamentem és elmondta apunak, hogy mi történt. Ő pedig bátorított, hogy írjak leveleket. Így is tettem. A legbefolyásosabb embereknek, akiket csak el tudtam képzelni .

11 éves kori énem arra jutott, hogy ha komolyan azt akarom, hogy valaki meghallgasson, akkor a First Ladynek kell írnom. Így is tettem, és firkáltam egy levelet az akkor First Ladynek, Hillary Clintonnak. Ugyanígy kézzel írtam egy levelet az akkori fő hírforrásomnak, Linda Ellerbeenek, aki egy gyermek híradóműsort vezetett, valamint a főügyvéd Gloria Allrednek, mert még 11 évesen is, védeni akartam a hátsómat. :) Végül írtam a mosogatószer gyártónak.

Majd néhány héttel később, legnagyobb meglepetésemre támogató leveleket kaptam – Hillary Clintontól, Linda Ellerbeetől, és Gloria Allredtől. Elképesztő volt. A gyermek híradóműsor küldött egy stábot az otthonomba, hogy riportot forgassanak a történetről.

Úgy egy hónap múlva pedig a gyártó Proctor & Gamble megváltoztatta az „elefántcsont fehér” mosogatószer reklámját. Átírták az „A nők egész Amerikában küzdenek a zsíros fazekakkal és serpenyőkkel”-t „Az emberek egész Amerikában”-ra.

Ez volt az a pillanat, amikor megértettem, hogy a tetteimnek jelentősége van. 11 évesen megteremtettem a magam kis befolyását azzal, hogy kiálltam az egyenlőség mellett. A nőknek hely kell az asztalnál. Oda kell őket hívni. És bizonyos esetekben, amikor erre nincs lehetőség; tudjátok mit? Meg kell teremteniük a saját asztalukat. Azt mondják, hogy azok a lányok, akiknek vannak álmaik, előrelátó nővé válnak. Erőt adhatunk egymásnak, hogy véghezvigyük ezeket a víziókat. Mert nem elég csak beszélni az egyenlőségről, hinnünk is kell benne. És nem elég egyszerűen csak hinni benne, dolgozni is kell rajta. Dolgozzunk rajta mind. Mostantól.”

Forrás: Facebook