Annyit szemetelünk, ahány hal van a Földközi-tengerben

Hiába szólnak a hírek erről évek óta, nem változtattunk jelentősen a szeméthegyen, amit magunk alatt építünk ezen a bolygón. A Földközi-tenger vize olyan szennyezett, hogy hamarosan annyi szemét lesz benne, amennyi hal.

Az Európai Unió által is támogatott regionális együttműködési fórum  Nápolyban megrendezett tanácskozásán beszéltek arról, hogy a műanyag szatyrok és palackok okozzák a legtöbb problémát. Egyrészt lassan bomlanak le, másrészt apró részecskékeiket a halak tápláléknak nézik, és megeszik. A Greenpeace szerint 3000 méter mélységig található szemét a tengerben.

“Jelenleg minden tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladék jut. Becslések szerint azonban 2030-ra egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat” – mondta Miguel Garcia-Herraiz spanyol diplomata, a Szövetség a Mediterrán-térségért szervezet főtitkárának helyettese.. “Miközben a közvélemény egyre jobban tudatában van a tengerek műanyag szennyezettsége problémájának, a Földközi-tenger valódi szennyezettségének mértékéről, annak hatásáról az ember, a növény-és állatvilág egészségére még viszonylag kevés adat rendelkezésre”

Forrás: Index