4000 éves múmiában mutatták ki a mellrákot

Egyiptom déli részén, Kairótól mintegy 1000 km-re találták meg azt a múmiaként konzervált női tetemet, melyben egyértelműen kimutatták, hogy már 4000 éve is létezett a mellrák.

A mellrákban elhunyt egyiptomi hölgy 35 és 40 év között lehetett, és mivel teste tetőtől talpig tele volt áttéttel, ezért szinte biztos, hogy rengeteget szenvedett, és óriási fájdalmai lehettek. A spanyol granadai egyetem professzora, Miguel Botella antropológus, aki az ásatásokat vezette, azt nyilatkozta, hogy ez a felfedezés valódi mérföldkőnek számít az orvostudomány történetében.

„Ennek a múmiának az esete egyértelműen bizonyítja, hogy a mellrák mindig is létezett.“

A 4 ezer évvel ezelőtt élt hölgy azonban legalább a kornak megfelelő ápolásban és gondoskodásban részesült, hiszen a leletek arra utalnak, hogy mintegy három évig ápolták őt, valamint a fájdalmát is próbálták csillapítani, ahogy csak tudták, hiszen az ókori egyiptomiak már ismerték az ópium fájdalomcsillapító hatását.

A spanyol antropológusnak sajnos egyáltalán nem volt könnyű dolga Egyiptomban, hiszen az egyiptomi bürökráciával is meg kellett küzdenie. Miguel Botella egy szerencsés véletlennek köszönhetően már 2015. januárjában rátalált a kérdéses múmiára, de mintegy két évet kellett várnia arra, hogy megkaphassa a szükséges engedélyeket a múmia orvosi eszközökkel történő kivizsgálására.

Érdekes még, hogy Aszuán városának közelében egy másik rákbeteg ember holttestére is rábukkantak, aki körülbelül 1800 évvel ezelőtt halt bele a csontrák okozta áttétekbe. Ezt a betegséget már egy 40 éves férfin mutatták ki, aki sokkal rövidebb ideig szenvedett, mint a 4 ezer évvel ezelőtt élt hölgy.

Forrás: Elpais

O.M.