A NASA ezt a tíz növényt szeretné az otthonodban látni

Mi köze a NASA-nak az otthonodhoz, meg a szobanövényekhez? Annyi, hogy egy, az American College-al együtt végzett kutatásukban kiderítették, milyen szobanövények a legegészségesebbek az otthonunkban. 

A szobanövények nemcsak nyugtató hatással vannak ránk zöld színüknél fogva, de tisztítják a levegőt, néhányuk még a náthás időszakban is segíthet.

1. Madagaszkári aranypálma: Megszünteti a beltéri légszennyeződéseket, növeli a lakás páratartalmát, így könnyebben alszunk, és a náthánk is hamarabb múlik el.

2. Aloe vera: A NASA szerint a másodi legjobb légtisztító hatású növény, ami nemcsak  sok oxigént bocsát ki, de nem is igényel túl sok gondoskodást, öntözni se kell sokszor, és a legtöbb horzsolást, vágást, bőrkipirosodást könnyen kezelhetjük letört levelei segítségével.

3. Közönséges borostyán: Örökzöld növény, ami bármilyen felületetet dekoratívvá tesz, sőt, ünnepi dekorációnak sem utolsó. Ám nem emiatt ajánlják, hanem azért, mert az American College of Allergy, Asthma & Immunology kutatói szerint 12 óra alatt elpusztítja a penészspórák 78 százalékát.

4. Törpe datolyapálma: Az aloe verához hasonlóan szívós növény, túléli, ha csak akkor öntözöd meg, amikor eszedbe jut.A legtöbb beltéri szennyező anyagtól megszabadít, és hosszú életű növény.

5. Szobapáfrány: A NASA szerint a kilencedik leghasznosabb növény az otthonunkba, mert a formaldehidet is képes kiszűrni a levegőből.

6. Rákvirág: Egyik legigénytelenebb növényünk, majdhogynem bármilyen körülmények között megmarad, a sötét szobákban is túlél. Hagyjuk csak nagyra nőni, annál több méreganyagot von ki a levegőnkből.

7. Vitorlavirág: Ez is a penész spóráinak eltakarításásban játszik főszerepet. A légminőséget – nem csak ezáltal – majdnem hetven százalékkal képes javítani!

8. Zöldike: Két hét alatt kiszűri a lakás levegőjében található káros anyagok kilencven százalékát, ráadásul gyorsan nő, és még jól is néz ki. Bónusz: Sok porallergiás beteg számol be a növény jótékony hatásáról.

9. Botpálma: Megszabadít többek között  a formaldehidtól, az ammóniától, a xiloltól és toluol-tól is, érdemes hát beszerezni legalább egyet belőle.

10. Kislevelű fikusz: Kiválóan harcol a triklóretilén, a formaldehid és a benzol ellen, amik a szőnyegekből és bútorokból szivárognak a levegőbe.

Forrás: Dívány