A jövőben laborokban növesztett húst és rovarokat leszünk kénytelen enni

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) sürgős változásokat léptetne érvénybe a klímaváltozás miatt. Meg kell változtatnunk táplálkozási szokásainkat is, a szabadban nevelt állatok húsa helyett jobb lenne áttérnünk a tengeri élelmiszerekre, a rovarokra és a laborban létrehozott húsra.

Az EASAC globális felmérést végzett a témában, és hivatalos állásfoglalásuk szerint a klímaváltozás kifejezetten rossz hatással lesz az élelmiszerek megtermelésére. Ha nem vezetünk be klímatudatos mezőgazdasági elveket, nem ültetünk aszálytűrő növényeket, nem csökkentjük a megszokott állati fehérjék bevitelét, nagy bajban leszünk.

A szervezet szerint támogatni kell a gazdák körében az innovatív módszerek használatát, mert az állattenyésztés rengeteg üvegházhatású gázt bocsát ki, emellett csökkenteni az élelmiszer-szennyezettséget. Ahhoz, hogy a hagyományos állati fehérjét helyettesítsük, legalább részben tengerből származó élelmiszereket, rovarokat kéne ennünk, no és laborokban előállított húst, mert az sokkal kevésbé környezetszennyező.

Forrás: Érdekesvilág