A jövő tetoválása genetikailag programozott élő sejtekből áll

A Massachusetts Institute of Technology, röviden MIT Gépészmérnöki Karán  genetikailag programozott, élő sejtekből álló „tintával” működő 3D nyomtatótechnikát dolgoztak ki. A jövőben interaktív kijelzők, viselhető szenzorok és gyógyszerkapszulák, vagy sebészeti beültetések során is hasznát vehetik.

A 3D nyomtatókban használható műanyagot évek óta  helyettesítik a kutatók, de olyan anyagokkal is kísérleteznek, amelyek alakot váltanak, vagy más módon reagálnak hőmérsékletváltozás, más pH-érték, vagy megvilágítás változása esetén.

A géntervezéssel elkészített élő sejtek is képesek hasonló reakciókra, a kutatók ezek közül azokat használták, amelyek elég ellenállóak, illetve a nedves közeget biztosító hidrogéllel is kompatibilisek. Így nyomtathattak olyan “tetoválást”, amely a bőrre helyezve világítani kezd, hiszen a baktériumok reagálnak a hőmérséklet változására. Az élő tetkón ezek a speciális baktériumok, tápanyag és hidrogél keverednek, ez a tinta, a 3D nyomtatás során pedig rétegenként építették fel a tetoválást. Nemcsak sima “matrica” készülhet így, a jövőben valószínűleg ezzel a módszerrel építenek majd fel háromdimenziós interaktív szerkezeteket, eszközöket, vagy  „élő komputereket”.

Forrás: Jelenből a jövőbe blog, MITNews