A Facebook jobban tudja, milyen vagy, mint a barátaid, és direkt tart függőségben

A Facebook-on leadott like-jaink és egyéb tevékenységünk kiválóan monitorozhatók. Olyannyira, hogy a gépek előre megmondják, fogunk-e drogot fogyasztani, tisztában vannak személyiségünkkel, sőt, a tesztek alapján jobban ismernek minket, mint saját barátaink.

Több mint nyolcvanezer ember digitális lábnyomát vizsgálták egy kísérletben.Megkérdezték a kísérleti alanyok barátaitól, hogy mit gondolnak, az illető  fog-e drogot használni, kire fog szavazni, vajon milyen lesz az egészségi állapota? Ugyanezekre a kérdésekre a gépek is választ adtak, amik a like-ok nyomán nyomozták le az illetőt. Sajnos az derült ki, hogy a gép pontosabban térképezte fel az adott személyt, mint annak saját barátai.

Mutasd, mit lájkoltál, megmondom, okos vagy-e

A Cambridge-i Egyetemen már olyan eszköz is létezik, ami megjósolja az intelligenciahányadost, és klasszikus személyiségtipológiát is készít csupán a digitális lábnyom alapján. Ez nemcsak abból a szempontból aggályos, hogy az adatokat felhasználhatják, sőt, kiadhatják mondjuk fejvadász cégeknek, hanem abból is, hogy minél jobban ismernek minket, annál könnyebben befolyásolnak. A személyre szabott ajánlatok, reklámok befolyásolják az életünket, az információk a világlátásunkat – hacsak nem függetlenítjük magunkat teljesen a közösségi oldaltól.

De miért olyan nehéz leállni a közösségi oldalakkal?

Sean Parker, a Facebook korábbi elnöke mondta el, hogy az a céljuk, hogy minél több figyelmet és az oldalon töltött időt kaparintsanak meg a felhasználóktól. Ehhez azt a boldogsághormon-löketet használják, amit az okoz, ha megdicsérnek, elismernek minket, ha fontosnak érezzük magunkat. Minden like-ot jutalomként élünk meg, ez pedig sérülékennyé, és tulajdonképpen meghekkelhetővé tesz minket. Ami egyébként nem is annyira titkos összeesküvésként folyik, hiszen Sean Parker azt mondja, hogy ők Mark Zuckenrberggel eredetileg  hackerek, akik a rendszerek sérülékenységét, gyenge pontjait keresik, s ha azt megtalálták, átveszik az irányítást.

Kísérleti egérként viselkedünk

No de miért lógunk a Facebookon akkor is, ha éppen nem kaptunk pozitív megerősítést, like-ot? Azért, amiért a kísérleti egerek. A vizsgálatban az egérnek meg kellett nyomnia egy gombot, és akkor ennivalót kapott. Amikor minden gombnyomás után táplálék érkezett, az egér csak akkor nyomta meg, amikor éppen éhes volt, egyébként nem érdekelte. Ám amikor a kutatók úgy állították be a gombot, hogy nem szabályos ismétlődésként hol adjon enni, hol meg nem, az egerek mással se töltötték az idejüket, mint a gomb nyomkodásával. A szerencsejátékfüggőség is azért alakul ki, mert nem lehet tudni, nyerni fogunk-e, vagy veszteni.

Hát így leszünk mi emberek Facebook-függők

Óránként ránézünk az oldalra, hátha történt valami, hátha hozzászóltak egy képünkhöz. Van jutalomfalat, vagy nincs? Úgy érezzük, meg kell tudnunk. És ha like-ot akarunk, képet, infót kell posztolnunk, azaz információt adnunk azok kezébe, akik figyelnek, elemeznek minket, és akik így még személyesebb reklámokkal, információkkal bombázhatnak.

Érdemes Sean Parker videóit figyelmesen hallgatni:

Forrás: Dívány