Nem vicc: Ő itt az év embere a PETA szerint

A PETA, azaz a People for the Ethical Treatment of Animals amerikai állatvédő szervezet ezt a fekete makákót választotta az év emberének.

A Naruto névre hallgató állat azáltal lett világhírű, hogy évekkel ezelőtt véletlenül szelfizett egyet, a kép pedig bejárta a világhálót. A PETA szerint ezzel azt mutatta meg, hogy ő nem “valami”, hanem “valaki”. Ilyenformán az állatvédő szervezet beperelte a fényképet publikáló brit fotóst, David Slatert, hiszen nem fizetett a kép után jogdíjat a makákónak. Aki egyébként az indonéziai dzsungelben él. A bíróságon hosszú ideig ment a civakodás, a bíró végül a fotós javára döntött, és nem kellett kifizetnie a jogdíjat az állatnak. Ám Slater magától felajánlotta a képpel keresett pénz egy részét egy olyan szervezet számára, amely a fekete makákók életterének megőrzéséért küzd. Az ítélet ellenére a PETA továbbra is azt kéri, hogy  kaphassanak szerzői jogokat az állatok is.

“Naruto történelmi jelentőségű szelfije új megvilágításba helyezi, ki számít személynek és ki nem, ezen kívül az első olyan perhez vezetett, amely egy állatról akarta bebizonyítani, hogy birtokosa valaminek, nem pedig ő a tulajdona valakinek” – nyilatkozott Ingrid Newkirk, a PETA alapítója.

Forrás: Index