Selymes haj, puha bőr: Nem ezt várnánk egy többezer éves múmiától

Xin Zhui-ról aztán el lehet mondani, hogy jól tartja magát. A Han-dinasztia grófnője időszámításunk előtt 178 és 145 között élt, ám amikor múmiáját megtalálták, haja selymes volt, bőre pedig majdhogynem puha.

Így nézhetett ki életében

Xin Zhui több, mint 2100 évvel ezelőtt hunyt el ötvenévesen. A feljegyzésekből kiderül, hogy szerette a zenét, a testi örömöket, de a legjobban enni szeretett: hatalmas lakomákat csapott. Valószínűleg ez a falánkság okozta vesztét, gyomrában és nyelőcsövében ugyanis 138 dinnyemagot találtak.

Sírjára  feltöretlenül, érintetlenül találtak 1971-ben. A holttest  – melyet négy koporsó és húsz réteg selyem fedett – vizsgálata során derült ki, hogy milyen profi munkát végeztek a balzsamozók, a nő teste kitűnő állapotban volt, legalábbis ha bőrét és haját nézzük. Mint kiderült, a grófnőnek epeköve, érelmeszesedése, tuberkolózisa, porckorongsérve is volt, ráadásul mindkét alkarján rosszul gyógyult törések nyomait találták. Az evést tényleg nagyon szerethette, mert teste mellé egy csomó étel és ételrecept is oda volt készítve.

Később fia és férje múmiáját is megtalálták, így mindhárom holttest együtt tekinthető meg a Hunan Tartományi Múzeumban.

Forrás: Femina