Ez a jövő? A legújabb őrület a rögzíthető hatodik ujj és harmadik kar

A londoni Royal College of Art hallgatója, Danielle Clode  3D-nyomtatóval hatodik ujjnak megfelelő protézist hozott létre. Ez lehet az új trend?

Miközben manapág a protézis szót általában művégtagokra használjuk, a szó eredeti jelentésében benne van a kiegészítés célja is. Clode pedig kiegészítette a kezét egy felcsatolható hatodik ujjal.

„Egy protézis kiterjeszti a testet, de nem egyszerűen egy termékről van szó, hanem egy olyan valamiről, ami félúton helyezkedik el egy tárgy és a testünk között. A társadalmi normáink között létrejött a tökéletes test esztétikája, ez azonban fejlődik, változik.” – mondta. Nem is beszél a levegőbe, ugyanis rajta kívül sokan foglalkoznak plusz végtagok fejlesztésével – például ott a MetaLimbs fejlesztése, amely harmadik kart ad a testhez.

A két ízülettel rendelkező hatodik ujjat érdekes módon a cipőben elhelyezett két nyomásérzékelő segítségével, a láb mozgatásával lehet használni. A plusz ujjat is be tudjuk hajlítani, és ki is tudjuk nyújtani. Egészen sok hétköznapi tevékenységnél vehetjük hasznát, ahogy az a videóban is látható.

Ez pedig itt a harmadik kart bemutató videó:

Forrás: Nlcafé