Nem okoz másnaposságot: A szintetikus szuperalkoholé a jövő

Az Imperial College professzora, David Nutt jelentette ki, hogy az új mesterséges alkoholok, amelyek nem okoznak másnaposságot és fejfájást, a jövőben ki fogják szorítani a hagyományos alkoholos italokat a piacról.

Az alkohol okozta egészségügyi problémák, eszméletvesztések, rosszullétek, másnaposságok sok plusz munkát, illetve kiadást  jelentenek a különböző  országoknak,  azok mentőinek, kórházainak, orvosainak. Új év környékén ráadásul igencsak megszaporodik a számuk. Pont emiatt érdekes Nutt profresszor elmélete, amely szerint az alkoholmérgezést nem okozó szintetikus alkohol nyer majd teret a közeljövőben.

„Az alkohol több halálesetet okoz, mint a malária, az agyhártyagyulladás, a tbc és a dengiláz együttvéve. Nem lenne fantasztikus valami olyasmivel helyettesíteni az alkoholt, ami nem vezet halálhoz?” – tette fel a költői kérdést, megjegyezve, hogy „ez lenne a legnagyszerűbb közegészségügyi fejlesztés a világtörténelemben” – mondta Nutt, aki szerint 10-20 év múlva a nyugati országok lakói már mind szintetikus alkoholt isznak majd a hagyományos helyett.

A szintetikus alkoholt az alcosynth mozaiknéven emlegetik, s majdnem százféle különböző vegyületét szabadalmaztatták. A benzodiazepin (szorongásos kórképek gyógyszerhatóanyagaként is ismert)  származék ugyanolyan hatást fejt ki az agyra, mint az alkohol, de mivel nem mérgező, ezért nem okoz másnaposságot, sem más kellemetlen tüneteket. Túladagolástól sem kell tartani, mert az új italt úgy fejlesztették ki, hogy 4-5 pohár után már nem erősödik tovább a részegség érzése, tehát nincs értelme tovább inni.

Forrás: Kívültágasabb