Gondolatátvitellel autót vezetni? Igen, már ez is lehetséges!

Ami korábban csak a fantáziánk szüelménye volt, ma már nem is tűnik olyan nagy őrültségnek: az EEG által biztosított technológia már lehetővé teszi, hogy a gondolataink által itányítsuk az autónkat. Tulajdonképpen így bárki képes lenne autót „vezetni“.

A Nissan autógyár fejlesztő mérnökei jelenleg egy olyan projekten dolgoznak, melynek segítségével az agyunk elektromos aktivitása irányítaná az autónkat, ezzel is megelőzve a baleseteket, hiszen mintegy 0,2-0,5 másodperccel hamarabb tudnánk reagálni a veszélyes helyzetekben. A „gondolatátvitel“ segítségével minimálisra redukálódna a reakcióidő, elég lenne valamire gondolni, és az autónk már egyből követné is az „utasításokat“.

Az EEG (elektroenkefalográfia) vizsgálatokon már jól ismert technológia egy modernebb kivitelben lenne alkalmazva az önvezető autókhoz hasonlító, de a sofőr agytevékenysége által működő autók esetében, ez lenne az alapja a forradalmi ötletnek, mely már nem használna vezetékeket és gélt sem, mint ahogy az a hagyományos EEG-vizsgálatoknál ismert.

Maga az ötlet már nem új, hiszen már 2015-ben a Jaguar, valamint 2016-ban a Renault is dolgozott már egy hasonló módszeren, a Nissan azonban a napokban, 2018 januárjában fogja bemutatni a valóban science fiction-re hasonlító „gondolatolvasó“ technológiáját a Los Angeles-ben megrendezett CES kiállításon.

Forrás: Futurezone

O.M.