Ebben a norvég városban senkinek sem szabad meghalni – megtiltották

Az északi szélesség 78. körén túl, a Spitzbergákon nagyon kevés ember él. Mégis létezik ott egy szigeten egy város, a Norvégiához tartozó Longyearbyen, ahol nemes egyszerűséggel betiltották az elhalálozást.

A kétezer lakosú település a Spitzbergák legnagyobb emberlakta településének számít, a lakók faházakban vészelik át az extrém hideget. A talaj állandóan fagyott, ami nemcsak a sírásást teszi igen nehézzé. Az extrém hidegben az eltemetett testek bomlása nem indul meg, és a helyi temetőben felfedezték, hogy ez történt a rég halott emberek testével is. Azok is kvázi csak le vannak fagyasztva, akik valamilyen halálos vírustól vagy járványtól betegedtek meg és haltak meg, ezért ha kiolvadnának, további fertőzésveszélyt jelentenének. Emiatt a város temetőjét 70 éve bezárták, és nem is temetnek oda senkit.

Aki meg akar halni Longyearbyen városában, az megszegi a törvényt, aminek betartását rendszeresen ellenőrzik. A haldoklókat, halálos betegeket elszállítják Norvégiába, hogy ott leheljék ki lelküket, akik pedig valami baleset vagy más ok miatt mégis a településen lelik halálukat, azokat se tetemtik el a temetőben.

Forrás: Index