Tudtad? A görögdinnye belseje egykor zöld volt, és szinte ehetetlen

A görögdinnye ma édes, finom gyümölcs, amit szinte édességként eszünk nyáron. Eredetileg viszont nemcsak a kinézete volt egészen más…

Giovanni Stanchi 17. századi festményén még így nézett ki a görögdinnye (Forrás: Wikipedia)

A görögdinnye sok-sok éven át tartó nemesítgetés és kísérletezgetés után nyerte csak el mai színét, formáját, ízét. Eredetileg csupán szomjoltásra használt magas víztartalmú növényként ismerték, amelyet már Livingstone is leírt, mint gyakori növényt a Kalahári sivatagban. Nemcsak az afrikaiak, de az ógörögök és az egyiptomiak is termesztették, és annyira fontos élelemnek számított, hogy fáraók sírkamráiban is találtak belőle. Ám annak idején egy hosszúkás alakú, vastag, zöldes húsú, kesernyés ízű gyümölcsként tartották számon, kicsit sem volt piros, vagy édes.Nagy folyadéktartalma, frissítő hatása  miatt volt értékes. Aztán fokozatosan, a növénynemesítések hatására  lett egyre édesebb, az 1800-as években a héberek már a fügével és a szőlővel együtt emlegetik. A belső rész színe zöldről citromsárgára, narancssárgára, majd pirossá változott, a keserűségért felelős gén dominanciája pedig egyre csökkent.

Forrás: Index