A berlini bérletet cipőboltban árulják: viszik, mint a cukrot

Ilyen is van: egy berlini cipőbolt előtt férfiak állnak sorba, akarom mondani „ülnek“, hiszen a legkitartóbbak már hétfőn este lesátoroztak a cipőüzlet elé. Valójában nem is a cipők miatt jöttek, hanem a berlini tömegközlekedési vállalat (BVG) bérlete miatt. Dehát akkor mit keresnek a cipőbolt előtt?

A BVG január 16-án bocsájtotta piacra azt a limitált kiadású cipőjét, melyből mindössze 500 pár készült. A legelszántabb vásárlók nem is a cipő miatt éjszakáztak az üzlet előtt, hanem a jó vásár miatt. Ezeket a berlini bérleteket is tartalmazó cipőket ugyanis háromszoros vagy akár négyszeres áron is tovább tudják majd adni, a legtöbbjüknek már vevője is akadt a cipőre.

A dolog pikantériája még, hogy a cipők nyelvén található bérlet kizárólag akkor lesz érvényes, ha mindkét cipőt egyszerre veszi fel a különleges bérletek tulajdonosa. Tulajdonképpen igazi „Schnäppchen“, nagyon jó vétel ez a modern dizájnú cipő: mindössze 180 euróba (mintegy 54 ezer Ft-ba) kerül, miközben a berlini tömegközlekedési vállalat éves bérlete már 730 eurót (220 ezer Ft-t) kóstálna.

A különleges cipő apropója egyébként a BVG fennállásának 90 éves évfordulója volt. Vajon a budapesti BKV-nak is eszébe fog jutni valami hasonló akció a következő évforduló alkalmával? Jó kérdés, de azt hiszem, erre mindannyian tudjuk az egyértelmű választ.

Forrás: Stern

O.M.