Videón mutatjuk Görgei Artúrt, az 1848-49-es szabadságharc tábornokát

Szó szerint megelevenedik a történelem: ami eddig csak egy megjegyzendő adat és név volt, most “életre kel”.

Az 1848-49-es szabadságharc híres tábornokáról,  Görgei Artúrról mindannyian hallottunk már, hiszen hatalmas katonai sikereket aratott, majd ő tette le a fegyvert Világosnál, de azt kevesen tudják, hogy kivételesen hosszú élet jutott neki, így 92 évesen, 1910-ben szerepelhetett egy filmfelvételen is.

Görgey Artur 1910

Ez a felvétel lényegében kuriózum. Nem nagyon szoktak odafigyelni rá, pedig a magyar történelem egyik ikonikus alakja szerepel rajta idős korában, GÖRGEY ARTUR. A felvétel 1910-es, tehát 108 éves, úgy tessék megbecsülni… :)

Posted by Retrográd on Montag, 8. Januar 2018

Görgeit sokáig támadták amiatt, hogy letette a fegyvert, és véget vetett a szabadságharcnak. Az újkori történészek azonban inkább katonai zseninek tartják, aki több tízezer magyar életét mentette meg ezzel. Ugyanakkor maga Görgei így nyilatkozott erről Mikszáth Kálmánnak:

„Nem volt énbennem semmi katonai zseni. Az csak mese, magyar legenda, mint annyi más. Rendet tartottam a katonáim között, ez az egész, és a fickók derekasan viselték magukat néhányszor. A többi lárifári.”

A férfi egyébként elismert vegyész volt Prágában, több tudományos folyóiratban is publikált, de hazánkban már nem kísérletezhetett tovább, amikor magyar birtokot örökölt, hazatért, de az 1848 márciusi események hatására beállt a hadseregbe. A kémia azért élete végéig elkísérte, és katonaként is segítette:

“Én katonai sikereimnek legnagyobb részét chemiai tanulmányaimnak, a búvárkodás révén szerzett értelmi fegyelmezettségemnek köszönöm… Chemiai tanulmányaim közben tanultam meg azt, hogy puszta okoskodásaiban, sőt megfigyeléseiben is mily sokféleképpen csalódhatik az ember a valóság felől: de egyúttal azt is megtanultam, miféle módon lehet csalódásait sikeresen ellenőrizni, így a valóság felismeréséhez biztosan eljutni.” – mondta.

Forrás: Magyarországkúl