96 éves korában hunyt el az ikonikus poszter modellje

Azt mondják, hogy akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Naomi Parker Fraley, a leghíresebb poszterlány 96 éves korában halt meg, és egyszer már híre ment, hogy nem él.

A (majdnem) mindenki által ismert “We can do it!” (Mi is meg tudjuk csinálni!) szlogenű plakátot J. Howard Miller készítette még 1943-ban, egy évvel azután, hogy a gyárban a férfiakat helyettesítő nőkről újságcikket írtak, amihez persze egy fotó is készült.1942 után azonban a fényképen szereplő hölgy személyét homály fedte, sok-sok évvel később azonban Geraldine Doyle asszony felismerni vélte fiatalkori önmagát a híres plakátlányban. Mikor aztán 2010-ben meghalt Doyle asszony, akkor az egész világ őt, vagyis az egykori plakátlányt gyászolta.

Naomi Parker 1942 márciusában

A sors már csak úgy akarta, hogy ő maga már nem érhette meg, mikor 2011-ben találkozót szerveztek a michigani gyár nyugdíjasainak. Ezen az összejövetelen kitették a nők munkabírásának és egyben a női emancipációnak a szimbólumát, a bicepszét mutató, kék munkásruhát és piros fejkendőt viselő gyári munkásnő poszterét is. A képen Geraldine Doyle neve szerepelt, amit az egyik vendég csodálkozva olvasott, hiszen ő tisztán emlékezett rá, hogy a gyárban őt fotózták le, ergo a poszter is csak az ő képe alapján készülhetett. Ez a valaki nem volt más, mint a valódi poszterlány, Naomi Parker Fraley, aki azonban érdekes módon korábban sehol sem látta a feminizmus jelképeként is használt posztert.

Az idős hölgynek szinte senki sem hitte el, hogy ő maga volt az a csinos fiatal lány, akiről időközben hűtőmágnesek milliói készültek. Egyvalaki azonban biztosra vette, hogy igaza van: a New Jersey-i Seton Hall egyetem professzora, Mr Kimble már régóta sejtette ekkor, hogy az egész világ óriásit tévedett a poszterlány valódi személyét illetően.

Korabeli újságcikkek alapján végül sikerült megállapítania, hogy a közelmúltban elhunyt 96 éves Naomi Parker Fraley volt a híres poszterlány neve. Parker Fraley asszony tehát abban a tudatban halhatott meg, hogy végül mégis kiderült az igazság.

Forrás: BBC

O.M.