Így nézhetett ki a már kihalt gyapjas orrszarvú kicsinye

2015-ben bukkantak rá egy több mint tízezer éves gyapjas rinocéroszkölyök megfagyott testére Jakutföldön, Szibériában. A mumifikált maradányokból a tudósok mostanra készítették el a kölyök élethű mását.

Bár gyapjas mamutokról gyakrabban kerülnek elő leletek, gyapjas orrszarvúkról nem, kölyökről pedig ez volt a világon az első.

Fotó: Anastasia Loginova, The Siberian Times

Az orosz paleontológusok Szásának nevezték el a halákakor 7 hónapos kölyköt, akinek nemét nem tudták biztosan megállapítani. Ugyanakkor a feje, egy szeme és egy füle szinte sértetlen állapotban maradt meg.

Fotó: Anastasia Loginova, The Siberian Times

A szürke színű szőrt megtisztították, és meglepődve látták, hogy eredetileg vörösesszőke volt. Hossza másfél méter, magassága 70 centi körül lehetett. Hogy mitől pusztulhatott el, az egyelőre rejtély.

A gyapjas orrszarvúk a kutatók szerint időszámításunk előtt 8000 körül halhattak ki, még a tudósok is vitatkoznak azon, hogy genetikai rendellenesség, az emberi vadászat, vagy a klímaváltozás miatt. Legközelebbi élő rokonuk, a szumátrai orrszarvú  ugyanezen sors elé néz.

Forrás: National Geographic