Ez a férfi 87 éves koráig élt lyukas hassal, orvosa pénzért rajta kísérletezett

Az 1800-as években nagyon bizarr kísérletet folytatott egy orvos betegével a Mackinac-szigeten. A férfit véletlenül hasba lőtték, ám túlélte, és a seb helyén egy lyuk keletkezett. Több sem kellett a lelkes orvosnak…

A prémvadászként dolgozó, fiatal Alexis Bidagan St. Martin gyomrát kilyukasztotta a golyó, ám a férfi életben maradt. Hetekig nem maradt meg benne semmilyen étel, mert amit megevett, a lyukon kifolyt. William Beaumont orvos annyit elért, hogy a beteg sebe elkezdett gyógyulni, képes volt emészteni, ám a nyílás nem forrt be teljesen. A kialakult gyomorsipolyt az orvos arra használta, hogy furcsábbnál furcsább tesztekkel tanulmányozza az emberi emésztés folyamatát.

Kép forrása: Index

Kapóra jött neki, hogy St. Martin a sérülése miatt nem tudott tovább prémvadászként pénzt keresni, haza pedig az orvos szerint nem utazhatott, mert nem élte volna túl. Így aztán a beteg dr. Beaumont házi szolgájaként élt annnak házában, és az volt a dolga, hogy pénzért cserébe eltűrje az orvos kísérletezését. A doki nemcsak mintákat vett a lyukon át, de madzagra kötött ennivalódarabokat helyezett el a gyomorban, majd pár óra múlva kihúzta őket, hogy megvizsgálja. Talán mondanunk sem kell, hogy a beteg nem tűrte jól ezeket a fájdalmas megpróbáltatásokat, és egy idő után otthagyta az orvost. Kanadába utazott, ahol bedugaszolta a hasán tátongó lyukat, megnősült, hat gyereke született, és átlagos életet élt. Az orvos még egyszer rá tudta venni évekkel később egy kis kísérletezésre, de többet nem:  Alexis St. Martin a továbbiakban minden orvosnak és kuruzslónak ellenállva 87 éves koráig élt, és még halálakor sem engedte elvinni a testet a család, mert féltek, hogy egy orvos újra kísérletezni kezd rajta.

William Beaumont azonban az elvégzett 238 kísérletből könyvet szerkesztett, kiadta, a mű pedig annyira úttörőnek számított, hogy azóta is kórházakat és iskolákat neveznek el a doktorról.

Forrás: Index