A világ leghíresebb farkasának élete tragikus véget ért

A fantáziadús 832F nevezetű nőstény farkas nemcsak a Yellowstone Nemzeti Park kutatóinak volt a kedvence, de a turistáknak is. Mégis szomorú véget ért a története.

Kép forrása: Jimmy Jones, National Geographic

A szürke farkasok egy időben majdnem kipusztultak, de sikerült létrehozni egy kolóniát a Yellowstone Nemzeti Parkban: 2011 végén 98 farkas élt a területen, 10 falkát alkotva. Megváltoztatták az egész ökoszisztémát, még a folyók medrét is.

Csakhogy 2012 decemberében engedélyt kaptak a vadászok arra, hogy farkasokat lőjenek le a park területén kívül – ennek esett áldozatául 832F is, több társával egyetemben.

A nőstény farkas alfaként viselkedett, 2009-ben pont azzal hívta fel magár a kutatók figyelmét, hogy nem csatlakozott falkához. Olyan erős volt, hogy egyedül is képes volt megölni egy jávorszarvast, pedig ezekhez a hatalmas állatokhoz pont egy falkányi farkas kell. A párzási időszakban többször is kapcsolatba került hím farkasokkal, de sosem maradt velük, területét mindig ügyesen védte meg, minden elmélettel szembement, ami miatt úgy gondoljuk, a farkasok falkában élnek csak túl.

Farkasok a Yellowstone Parkban. Fotó: Ronan Donovan, National Geographic

A csodálatos farkast egy wyomingi vadász ölte meg, akit sokkal jobban érdekeltek a szarvasok, mint azok az elképesztő változások, amiket a farkasfalkák visszatelepítése során tapasztaltak a növény- és állatvilágban. A férfi és vadásztársai korábban mindig megvárták, míg a kemény teleken a jávorszarvasok egy adott területre húzódtak vissza, ahol könnyűszerrel lelőhették őket. A farkasok megjelenése után ez már sokkal nehezebb volt, hiszen kevesebb lett a szarvas. Épp ezért volt nagy szám a férfinak, hogy képes volt lelőni egy oly gyűlölt farkast – micsoda trófea! Úgy gondolta, ezzel a közösségnek tett szolgálatot, és olyannyira nem bánta tettét, hogy úgy nyilatkozott, bármikor megismételné.

Forrás: National Geographic