Vidám csikizős videó az egyik legfontosabb gorillamentő központ kedvencéről

A Kongói Demokratikus Köztársaságban működik a GRACE (Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Center) nevű szervezet, ahol a kihalás szélére sodródott Grauer, más néven keleti síkvidéki gorillákat mentik, illetve nevelgetik az árvákat. 

A legtöbb kölyök anyját vagy apját lelőtték az orvvadászok, pedig a faj nagyon is fontos: ők a legnagyobb emberszabású majmok a világon, és már csak és kizárólag a Kongói Demokratikus Köztársaság egy kis területén élnek. A szervezetnél ezeket az árvákat  nevelik fel addig, amíg vissza nem engedhetők a természetbe. Ahol sajnos szabadon egyre kevesebb él belőlük, az elmúlt húsz évben nyolcvan százalékkal esett vissza egyedszámuk az orvvadászoknak, erdőirtásoknak és a polgárháborúknak köszönhetően.

A jelenlegi becslések alapján nagyjából 3800 ilyen gorilla él szabadon.Növényeket, gyümölcsöket, magokat esznek, és csoportokban élnek, általában egy hím vezetésével.

A  GoPro videója azt mutatja meg, milyen aranyosak a kis árvák, hogy ragaszkodnak gondozóikhoz, hogy játszanak, és nevetnek, ha megcsiklandozzák őket.

Forrás: Érdekesvilág