Nem is hinnéd: Ezzel szórakoztatják magukat a városban élő papagájok

Új-Zélandon komoly zavarokat okoznak a közlekedési bójákkal szórakozó kea papagájok.

Ezek az állatok a legokosabb papagájok közé tartoznak.

Ezzel nincs is semmi baj, csakhogy a városhoz szokott állatok az autókkal játszanak, a gumi alkatrészeket rágójátéknak használják, és kopogtatnak a közelekedési bójákon.

Olyan sok kárt okoznak, hogy az új-zélandi közlekedési hatóság azt is észrevette – és videón rögzítette – ahogy a madarak addig játszanak az utakon kihelyezett bójákkal, míg azok teljesen elmozdulnak, összezavarva ezzel az autósokat.

Annak idején az új-zélandi gazdák százával lőtték le a kea papagájokat, mert azok megtámadták a juhaikat, de mára a madarakat védetté nyilvánították, és vigyáznak rájuk – még akkor is, ha kellemetlenségeket okoznak a közlekedésben.

Játszótér a keáknak

A közlekedési vállalt kompromisszumos megoldást talált ki: építettek a madaraknak szórakoztató tornatermeket, egyfajta játszótereket, ahol kiélhetik játékos hajlamaikat, s akkor talán nem az autókkal szórakoznak majd.

Új-Zélandon nemcsak a madarak okoznak közlekedésbeli fennakadásokat, ez a fóka például az úttesten napozott, mert ott esett jól, s csak akkor távozott, amikor a rendőrök árnyékot tartottak felé.

Forrás: Dodo